Нестандартни приложения на лимоновите кори

21/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 63 гласа
21/09/2016
Нестандартни приложения на лимоновите кори

Предлагаме ви няколко практични идеи за оползотворяването на останалите лимонови кори в домакинството:

Почистване на съдове и тигани – корите на лимона са чудесно средство за отстраняване на упорити мазни отлагания по тенджерите и тиганите за готвене. Изсипете малко количество сол върху съдовете, след което търкайте до блясък с вътрешността на лимоновите кори.

Премахване на неприятната миризма от хладилника – поставете разрязан лимон в чинийка в хладилника. Той ще абсорбира миризмата на хранителните продукти и ще остави приятен аромат.

Измиване на плодове и зеленчуци – пестицидите и другите токсини по повърхността на плодовете и зеленчуците трудно се отмиват само с вода. Може да ги натъркате с кора от лимон, след което ги изплакнете обилно под течаща вода. Още една идея е да разтворите в бутилка 2 чаени чаши топла вода и 2 супени лъжици лимонов сок. С течността изплакнете зеленчуците и плодовете. Друг вариант – накиснете зеленчуците и плодовете за около 30 минути във вода с лимонов сок, след което изплакнете.

Почистване на микровълновата фурна – напълнете подходящ съд с вода и сложете в него лимонови кори. Поставете го в микровълновата печка за около 5 до 10 минути (в зависимост от мощността на печката), когато водата се изпари, това също е знак, че е време да изключите уреда. След това просто забършете бързо и лесно с кухненска хартия.

Връщане на блясъка на старите кожени обувки – вероятно имате поне един чифт кожени обувки, които изглеждат леко захабени, но са удобни и все още подходящи за носене. С вътрешността на лимоновата кора натъркайте кожата на обувките, оставете да изсъхнат и забършете с памучна кърпа. Това ще върне блясъка на любимите ви стари обувки!

Отстраняване на неприятната миризма в кухнята – ако не искате кухнята ви да мирише на последното ястие, което сте готвили – пържени картофки, риба, баница…не е нужно да ползвате изкуствяяяяени ароматизатори. Просто поставете няколко кори от лимон на различни места в помещението за няколко минути или час. Въздухът ще се освежи приятно.

Освежаване на дъската за рязане  – дървената дъска за рязане лесно попива аромата на продуктите, рязани върху нея – лук, чесън, месо, риба. За да я освежите след като я измиете с топла вода и препарат я натъркайте с вътрешността на лимонова кора. Оставете я така за 5 – 10 минути, след което изплакнете само с вода.  


Предлагаме ви няколко практични идеи за оползотворяването на останалите лимонови кори в домакинствот