Лесни хитринки за бързо и ефективно почистване на дома

04/10/2017, 00:10:30
Оценка 4.6 от общо 64 гласа
04/10/2017
Тагове:
Лесни хитринки за бързо и ефективно почистване на дома

Знаете ли, че голяма част от хранителните продукти, които всички имаме в кухненските шкафове са чудесни помощници за ефективно почистване на упорити замърсявания в дома?

Лимон – сред множеството полезни свойства на цитрусовият плод е и това, че се справя с повечето замърсявания, ръжда и неприятна миризма.

За почистване на кухненските повърхности потопете половин лимон в сода за хляб и натъркайте желаната повърхност, след това забършете с мокра кърпа и подсушете добре. Не прилагайте това на повърхности от мрамор или неръждаема стомана, тъй като ще потъмнеят.

За почистване на дървената или пластмасова дъска за рязане изстискайте върху нея сокът от един лимон, натъркайте с гъба, оставете да престои около 15 – 20 минути и изплакнете.

За сияйно бяло пране добавете към водата за изплакване половин чаша лимонов сок. Този трик помага и за омекотяване на дрехите.

Оцет – високата му киселинност го поставя на челните места сред натуралните почистващи средства. Той е много подходящ за почистване на вътрешната повърхност на домакинските уреди.

За почистване на подови повърхности (с изключение на дърво и мрамор) използвайте кофа топла вода с 1 / 2 чаша оцет.

Прозорците може да почистите бързо и ефективно със смес от 2 чаши топла вода, 1 / 2 чаша оцет и 2 – 3 капки почистващ препарат. Най – удобно ще ви бъде да изсипете разтвора в шише с пулвелизатор. След като напръскате стъклото, за по – добър ефект подсушете с вестници.

За дезинфекция на съдомиялната машина изсипете в резервоара 1 / 2 чаша оцет и я пуснете да работи празна.

Сода за хляб – отлично средство както за почистване така и за борба с неприятните миризми. Содата има способността да заличава пастелните рисунки по стените.

Загорелите съдове може да почистите като потопите в смес от  2 дози топла вода и 1 доза сода. Оставете да престоят така 2 – 3 часа, след което изтъркайте с гъба и изплакнете. С тази смес може да почистите и котлоните и фурната.

Почистете неръждаемото покритие на мивката с газирана вода и то ще заблести. Избършете с кърпа, обилно напоена с газирана вода, след което повторете със суха кърпа.

С няколко капки бебешко олио върху чист памучен парцал можете да полирате хромираните повърхности.

 


Знаете ли, че голяма част от хранителните продукти, които всички имаме в кухненските шкафове са чуде