Полезни приложения на содата у дома

27/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 68 гласа
27/04/2015
Полезни приложения на содата у дома

Обикновената сода за хляб е универсален продукт с много приложения у дома, някои от които дори не подозираме. Тя е безвредна, евтина и ефикасна и е един екологичен начин да почистим дома си, а и не само...

1. Премахнете лошите миризми – содата неутрализира киселите субстанции, които се образуват от микробите и създават неприятна миризма. Поставете я в хладилника или в кухненските шкафове. Може да посипете сода за хляб и в обувките си, тя ще премахне неприятната миризма, а и ще ви предпази от гъбички по ноктите.

2. Почистете дървената дъска за рязане – използвайте разтвор от 1 суп. л. сода за хляб, сол и вода. Натъркайте с него повърхността на дъската и изплакнете добре с чиста вода.

3. Почистете фурната и микровълновата печка – мазните петна от готвене във фурната и микровълновата печка също се отстраняват лесно с помощта на сода. Поръсете мокра домакинска гъба със сода и натъркайте замърсените места, след което избършете с влажна кърпа. Ще отстраните замърсяванията почти без усилия.

4. Забравете за петната от чай и кафе по порцелановите чаши – натопете влажна кърпа в сода бикарбонат и внимателно изтъркайте петната от чашите, след което ги изплакнете и подсушете както обикновено.

5. Отпушете запушените канали – сипете 1 чаша сода за хляб в запушената тръба, а след това 1 чаша сгорещен оцет. Изчакайте няколко минути и налейте 1 литър гореща вода. Повторете при нужда.

6. Дезинфекцирайте аксесоарите – почистете гребените и четките за коса, четките за руж, аксесоарите за маникюр като ги оставите за една нощ в леген с топла вода и осем лъжици сода за хляб. На другия ден ги изплакнете добре с чиста вода.

7. Премахнете неприятната миризма от кошчето за отпадъци – забърсвайте редовно кошчето с влажна кърпа, потопена в сода бикарбонат. За да предотвратите появата на лоша миризма може да поръсите малко сода по дъното на кошчето за смет, преди да поставите нова торба.

8. Отстранете петната от кухненския плот – направете си разтвор от 2 части сода и 1 част вода и почистете петната от кухненския плот, след което изплакнете с чиста вода.

9. Отстранете рисунките от пастел по стените – най – вероятно и вашето дете като повечето обича да рисува с пастели навсякъде, включително и по стените. За да прикриете щетите, използвайте влажна кърпа, потопена в сода. След това внимателно подсушете с чиста кърпа.

10. Премахнете неприятната миризма от меките подови настилки – може да почистите замърсените килими и мокети като ги поръсите със сода за хляб и оставите да подейства около 30 минути, след което минете с прахосмукачка. Ако по тях има петната оставете содата по – дълго – поне час.

11. Премахнете миризмата на цигари от мебелите – поръсете малко сода за хляб върху тапицерията и след около час почистете с прахосмукачка.

12. Изчистете барбекюто – редовно почиствайте барбекюто с паста от равни части сода и вода. След като я нанесете оставете да действа 15 – 20 минути и забършете със суха кърпа.

13. Отстранете котления камък от душа – използвайте 1 част сода бикарбонат и 4 части оцет за да почистите душа и батерията в банята от петната от твърдата вода. Натъркайте, оставете за 1 час, след което изплакнете с чиста вода и забършете.

14. Освежете кърпите и гъбите – кърпите и гъбите за почистване може да започнат да миришат неприятно, за да ги почистите ефективно накиснете ги в 1 литър топла вода и 2 лъжици сода за хляб. Може да добавите и няколко капки препарат за съдове за аромат. Оставете ги така за през нощта, а на сутринта ги изплакнете само с вода.

15. Подсилете ефекта на праха за пране и препарата за съдомиялна машина – добавете 2 суп. л. сода към праха за пране или към препарата за съдове. Така ще постигнете максимален ефект на почистване, а и ще отстраните неприятните миризми от пералната или съдомиялната машина.

16. Почистете зеленчуците и плодовете – поставете зеленчуците и плодовете в купа със студена вода, в която сте сложили 2 лъжици сода за хляб. След това ги изплакнете старателно с чиста вода.

17. Върнете блясъка на предмети и прибори от сребро – смесете три части сода и 1 част вода. Натъркайте сребърните повърхности с помощта на гъба, напоена в тази смес, след което забършете със суха кърпа.


Обикновената сода за хляб е универсален продукт с много приложения у дома, някои от които дори не по