Как да почистим банята?

04/04/2022, 10:33:17
Оценка 5 от общо 2 гласа
04/04/2022
Тагове:
Как да почистим банята?

Безупречно чистата баня е голямо предизвикателство, тъй като това помещение е предразположено към развитие на плесен, бактерии, микроби и разбира се – почти постоянна влага. Котелния камък от водата също оставя своите следи по облицовките и санитарията.
На първо място – за да си гарантират лесно почистване на банята е важно да не допускате тя да стане твърде замърсена (логично, нали?). За целта е важно влагата да се отстранява ефективно от помещението. Това може да стане с редовно и качествено проветряване. Ако банята ви има прозорец, то вие сте късметлии! Оставяйте го отворен след всяко къпане, а най-добре поне по два пъти на ден за 10-15 минути. Подсушавайте добре помещението след ползване. Ако не разполагате с прозорец, инсталирайте мощен вентилатор и подходящи отвори на вратата за отвеждане на влагата. В случай, че имате влагоуловител, след къпане оставяйте вратата на банята отворена за половин час и пуснете в коридора абсорбатора. Това ще помогне значително за по-бързото изсъхване на помещението. Редовното отстраняване на влагата е важна стъпка за поддържане на по-чиста и здравословна среда в банята и липса на плесен по фугите, плочките и тавана.

Започнете от най-мръсните зони

  • Излейте подходящ дезинфектант в тоалетната чиния и оставете да подейства поне 1 час. Със същия препарат накиснете четката и поставката й.
  • Използвайте препарат за фаянс и напръскайте с него местата по плочките, по които има отлагания от котлен камък.
  • С подходящ продукт напръскайте и смесителя, мивката, ваната и душът.

Докато дезинфектантите подействат (между 15 и 60 минути в зависимост от степента на замърсяване), не стойте в банята и осигурете добра вентилация, тъй като изпаренията им са много вредни. След това задължително използвайте маска за лице и ръкавици! Ако в банята има прозорец, дръжте го отворен през цялото време докато почиствате за да може част от изпаренията да се отвеждат навън.

Изплакнете с душа и подсушете повърхностите с чиста микрофибърна кърпа. На много замърсените места ще се наложи да търкате с домакинска гъба за да отстраните наслоявания от котлен камък преди да изплакнете.

За останалите повърхности не е нужно да използвате силни и вредни препарати.

Почистване на фугите

Редовното почистване на фугите (поне веднъж месечно) ще ви помогне да ги поддържате чисти и ще ви улесни значително. Залейте плочките с гореща вода и след около 5 минути започнете с чистенето. Може да използвате готов препарат или да си приготвите екологичен такъв сами – смесете равни части топла вода и бял оцет и добавете сода до получаване на средно гъста каша. С помощта на стара четка за зъби изтъркайте фугите и ги изплакнете. Ако имате парочистачка, почистете фугите с нея. Ще си спестите доста търкане и използване на вредни химикали.

Почистете батериите и смесителите

За тях отново може да използвате специален препарат, особено ако са силно замърсени. В случай, че искате да си спестите вредни химикали може да опитате следните трикове:

  • Обвийте смесителите с домакинска хартия, напоена с оцет и я оставете за поне час. Или напълнете оцет в бутилка със спрей и напръскайте най-замърсените участъци и оставете да подейства.
  • Още един вариант е да изтъркате смесителите с гъба и препарат за съдове.

След това избършете батериите с микрофибърна кърпа и няколко капки бебешко олио за да върнете блясъка им.

Почистете огледалото и гланцираните повърхности с препарат за стъкла и чиста кърпа без власинки.

Не забравяйте да почистите поставките за козметика, четки за зъби и аксесоари. Може да ги свалите и измиете директно в съдомиялната или на ръка с препарат за съдове. Ако са много замърсени, напръскайте ги предварително с оцет или лимонов сок и изчакайте да подейства поне 15 минути преди да пристъпите към почистването.


Безупречно чистата баня е голямо предизвикателство, тъй като това помещение е предразположено към ра