10 ползи от лавандуловото масло у дома

22/01/2021, 09:55:03
Оценка 5 от общо 2 гласа
22/01/2021
Тагове:
10 ползи от лавандуловото масло у дома

Маслото от лавандула е едно от най-полезните и популярни етерични масла. То има ценни лечебни и успокояващи качества както и прекрасен аромат.

За какво можем да използваме лавандуловото масло у дома?

Почистване след домашните любимци

Ако животинката се е изпишкала на пода или дивана, миризмата може да остане много дълго дори и след премахване на петното. Ефективно средство за нейното отстраняване е поръсване на мястото със смес от хлебна сода и лавандулово масло.

Ароматизиране на прането

След като поставите изпраните дрехи в сушилнята капнете няколко капки лавандулово масло върху кърпа или дреха и пуснете уреда. Прането ще ухае свежо и приятно.

Може да добавите 2-3 капки масло във водата в ютията за гладене. Така ще ароматизирате дрехите и спалното бельо при гладене.

Спокоен сън

Капнете няколко капки лавандулово масло върху парче памук или марля и го поставете под възглавницата. Изсушен цвят лавандула също има добър ефект.

Изгонете насекомите

Няколко капки лавандулово масло върху парче плат или памук, поставени на терасата или верандата ще държат досадните насекоми надалеч.

Дезинфекция

Прибавете малко лавандулово масло към водата за почистване на пода и се насладете на приятен аромат и чистота.

При изгаряне или ужилване от насекоми

Сложете 2-3 капки масло върху изгореното или ужиленото и бързо ще почувствате облекчение на болката, подуването и сърбежа.

При грип и настинка

Сложете една капка лавандулово масло върху лъжица мед или го добавете в чаят. Може да го използвате и с дизфузер или за втриване в кожата.

Срещу молци

Сложете няколко капки масло върху памучен плат и го поставете в гардероба или дрешника. Освен, че ще ароматизирате дрехите, ще изгоните молците.

За приготвяне на домашна козметика

Ако искате да приготвите домашен сапун или ароматизатор с естествени средства, етерични масла са ваш пръв помощник. Информирайте се добре относно съставките, тяхното смесване и технологията за производство на сапуна, както и неговата трайност.

Домашния ароматизатор с лавандула ще намали главоболието и стреса, ще подобри съня и настроението ви.

Срещу акари

Може да си направите домашен спрей против акари с лавандула, анасон и карамфил. Спреят се използва в бутилка с пулверизатор като периодично се напръсква желаните места – матрак, възглавници, завивки.

Лавандуловото масло не бива да се използва от бременни жени, хора страдащи от епилепсия, както и хора с индивидуална непоносимост към етерични масла.


Маслото от лавандула е едно от най-полезните и популярни етерични масла. То има ценни лечебни и успо