Направи си сам: билков спрей против акари

15/07/2020, 15:09:51
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/07/2020
Тагове:
Направи си сам: билков спрей против акари

Акарите са миниатюрни буболечки, които населяват матрака, дамаските на мебелите и домашния текстил. У някои по-чувствителни хора акарите могат да причинят алергични реакции като ринит, конюнктивит, обрив, дори астма.

Редовното почистване, проветряване, пране на спалното бельо и декоративния текстил на високи градуси, както и честата смяна на матрака и възглавниците са основните методи за борба с акарите. Но дори и да поддържате отлична хигиена не може напълно да се избавите от праховия акар.

Има обаче някои миризми, които буболечките не понасят. На пазара се предлагат различни продукти против акари под формата на спрей, с който периодично се обработват матрака, завивките и дамаските. Може обаче да си направите и домашен, напълно безвреден спрей, който отблъсква гадините, дезинфекцира и ароматизира приятно текстила.

Продукти:

  • 1 ч.ч дестилирана или преварена вода;
  • 2 суп. л. анасон или 10 капки анасоново масло;
  • 1 суп. л. карамфил;
  • 3 суп. л. цвят от лавандула;

Изсипете водата в тенджера и добавете останалите съставки. Оставете да къкри на слаб огън за около 3-5 минути. Свалете от котлона и оставете да се охлади, покрито с капак. Прецедете и прехвърлете в бутилка с пулверизатор.

Напръскайте желаните места – матрак, възглавници, пердета, килими, дивани. Може да повтаряте процедурата веднъж седмично.


Акарите са миниатюрни буболечки, които населяват матрака, дамаските на мебелите и домашния текстил.