Какво трябва да знаем за климатикът?

13/02/2017, 00:29:01
Оценка 4.4 от общо 63 гласа
13/02/2017
Тагове:
Какво трябва да знаем за климатикът?

В днешно време почти всички имаме климатици в жилищата си, но много хора, все още ги използват неправилно или имат резерви към тях. Ще се опитаме да отговорим на някои от най – често задаваните въпроси, свързани с избора и употребата на климатик.

1. Можем ли да се отопляваме с климатик и колко ще ни струва?

И двата въпроса нямат еднозначен отговор. И все пак: да, може да се отоплявате с климатик. Но за целта трябва да изберете качествен климатик, съобразен с характеристиките на помещението и да го използвате правилно. Не се колебайте да се допитате до консултант, който да ви насочи в избора.

Разхода за електроенергия също не може лесно да бъде пресметнат, тъй като той зависи от вида на уреда, характеристиките на помещението, метеорологичните условия през дадения сезон и т.н. Ясно е, че с един и същ климатик при по – топла и при много студена и продължителна зима разходите ще са различни. Също и че в жилище с качествена дограма, изолация и отопляеми съседни помещения сумата за ток ще е по – малка, отколкото за подобно жилище, но със стара дограма и липса на изолация. Сметката за електроенергия зависи и от начина на използване на уреда.

2. Как да изберем правилния климатик?

За да избере уред с правилните характеристики е важно да съобразите размерите на помещението, което ще отоплявате. Вижте: Как да изберем климатик с подходяща мощност.

3. Къде е най – подходящото място да се монтира климатикът?

Този въпрос ще уточните най – добре на място с консултантите и техници, които ще монтират уреда. Външното тяло трябва да се постави на място, до което има подходящ достъп. Освен, че монтажът с алпинист ще ви струва по – скъпо, то трябва да има достъп до климатика за да се направи профилактика, а и ако се налага преглед.

Вътрешното тяло трябва да бъде близо до външното и до външните стени.

4. Мога ли с един климатик да отоплявам или охлаждам повече от едно помещение?

Не. При тази практика винаги в едната стая ще бъде по – топло или по – студено от желаното. Освен това климатикът ще се претовари, а по този начин се скъсява неговият живот. Ще увеличите ненужно и сметката си за електроенергия.

5. Нужна ли е профилактиката?

Да! Всяка техника има нужда от поддръжка, за да функционира нормално. Работата на климатика е важна за микроклимата в стаята и за вашето здраве! Затова трябва редовно (поне веднъж месечно) да почиствате филтрите на машината от натрупания прах, като ги измивате под течаща вода. И веднъж годишно да се направи профилактика от специалист. Годишната профилактика е важна както за правилното функциониране на климатика, така и за гаранцията.

6. Опасен ли е климатикът за здравето?

Ако се използва и поддържа правилно климатикът не е опасен за вашето здраве.

Добре е да спазват няколко основни правила:

- Както при всяка друга техника, четете внимателно и спазвайте инструкциите за употреба;

- През лятото поддържайте вътрешна температура със 7 до 9 градуса но – ниска от външната. Например ако навън е 36 градуса, настроите климатика на 27 градуса. В противен случай се получава голяма температурна разлика и при излизане и влизане в помещението организмът се стресира. Това е особено опасно за малки деца и възрастни хора;

- Когато климатикът работи в режим на охлаждане не стоите директно срещу струята хладен въздух;

- Почиствайте редовно филтрите и правете годишна профилактика на уреда. Филтрите събират доста голяма част от домашния прах, тъй като през лятото климатикът образува и конденз, филтрите се превръщат в подходящо място за развитие на плесени и бактерии. Затова е изключително важно редовното им измиване под течаща вода;

- Не забравяйте да проветрявате помещението, тъй като климатикът върти само вътрешния въздух;


В днешно време почти всички имаме климатици в жилищата си, но много хора, все още ги използват непра