Къде да разположим хладилникът?

28/09/2021, 13:52:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
28/09/2021
Тагове:
Къде да разположим хладилникът?

Хладилникът е най-големият уред в кухнята, което изисква мястото му да бъде обмислено добре. Това е важно не само от естетична гледна точка, но и от функционална. Хладилника трябва да бъде разположен така, че да не пречи на свободното преминаване в кухнята, да бъде на оптимално разстояние от готварската печка и мивката, за да осигурява удобно приготвяне на храната и не на последно място – от разположението му до голяма степен зависи правилното му функциониране. Неправилното разположение на хладилника може да се отрази на консумацията на електроенергия и да доведе до по-високи сметки за ток. Освен това може дори да повреди уреда и да скъси животът му.

Основни препоръки за местоположението на хладилника

  • Подът трябва да бъде идеално изравнен, тъй като дори минимални вибрации оказват влияние върху работата на уреда и водят до бързото му износване;
  • Избягвайте поставянето на хладилника в близост до готварската печка, тъй като има риск от прекомерно нагряване;
  • Добре е да помислите за местоположението на уреда още по време на ремонта за да осигурите необходимите електрически контакти;
  • Опитайте се да разположите хладилника, мивката и печката така, че да образуват триъгълник. Според специалистите това е най-оптималният вариант, осигуряващ комфорт при работа в кухнята;
  • Между задната част на хладилника и стената трябва да има поне 6 см. разстояние. Страничните му стени също не трябва да бъдат непосредствено до други мебели или уреди. Това ще даде възможност за нормална циркулация на въздуха и топлината около него;

Идеи за местоположението на хладилника

В ъгъла

Хладилникът изглежда много хармонично в ъгъла, където не пречи на гледката и движението. Това е идеален вариант за малка кухня.

В ниша

Ако кухнята разполага с достатъчно голяма ниша, то практично решение е да поставите хладилника там. Така ще спестите много полезно пространство, уреда няма да пречи, а ако има достатъчно място, над него може да монтирате рафтове. Има опция да изградите сами ниша от гипсокартон, ако такава липсва.

Вграден в кухненското обзавеждане

Несъмнено най-елегантния вариант от визуална гледна точка е вграденият хладилник. Така той не се различава от кухненската гарнитура, не се набива на очи, а обзавеждането е хармонично и стилно.

До прозореца

Непосредствено след кухненските шкафове, в ъгъла до прозореца е удачно място за поставяне на хладилника, особено в малка кухня. Имайте предвид, че страничната му част не бива да излиза извън стената и да има излаз на самия прозорец, тъй като нагряването от слънчевите лъчи ще наруши температурния режим и ще компрометира работата му.

Отделно стоящ хладилник

Това е практично решение особено за голяма кухня или такава, съчетана с трапезария и дневна. Хладилникът може да бъде поставен, отделно от кухненското обзавеждане, стига да не пречи на свободното придвижване из стаята.

До вратата на кухнята

Разположен до вратата, хладилникът не нарушава движението из помещението и не се набива на очи. В зависимост от формата на стаята, на входа на кухнята може да се образува ниша в ъгъла, която е идеална за поставяне на обемен уред като хладилника.

Срещу кухненските шкафове

Ако кухнята е наистина малка, това може да е удобно решение. Монтирайте кухненското обзавеждане на цялата стена и разположете хладилника на срещуположната, заедно с трапезната маса.

В края на кухненската гарнитура

Непосредствено след края на кухненските шкафове и плота може да поставите хладилника, а пространството над него да използвате за монтиране на рафтове. Така кухненското обзавеждане ще придобие завършен вид, а и ще се сдобиете с допълнително място за съхранение.


Хладилникът е най-големият уред в кухнята, което изисква мястото му да бъде обмислено добре. Това е