Електрически камини - добра алтернатива за модерния дом

29/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 32 гласа
29/01/2015
Тагове:
Електрически камини - добра алтернатива за модерния дом

Камината е символ на уют, топлина, спокойствие. Тя е силен притегателен център в дома и създава комфорт, който е трудно сравним, с което и да е друго средство за отопление.
Изграждането на класическа камина обаче освен, че струва скъпо не е много практичен вариант за съвременните градски жилища, особено за апартаменти. В забързаното ежедневие повечето хора търсят практичността и удобството преди всичко, а поддръжката на камина на дърва изисква време и усилия. Точно затова все повече хора се отказват от класическите камини и се спират на електрически.

Електрическите камини са една добра алтернатива за модерното жилище. Чистотата е основното предимство на този отоплителен уред, спестява се безпорядъка, който настъпва вкъщи при ползването на камина на дърва, чистенето на пепел, а и дима, който е особено неприятен.

Лесната инсталация и употреба е другия съществен момент. Електрическите камини само се включват в мрежата, докато изграждането на класическа камина си е сериозно и трудоемко начинание. Освен това си спестявате и носенето на дърва, както и постоянната поддръжка на огъня.

Повечето съвременни модели електрически камини са с нисък разход на електроенергия, така че са доста по – икономични в сравнение с други елекроуреди за отопление.

Още едно важно предимство на електрическите камини е че са безопасни за хора с дихателни проблеми и алергии, докато камините на дърва не се препоръчват в такива случаи. Алтернативните камини без проблем могат да бъдат монтирани навсякъде в дома, дори и в близост до мека мебел без да се притеснявате, че има риск да хвръкне искра или да падне въглен. Освен това са екологични от гледна точка на опазване на околната среда.

Повечето хора ще посочат един съществен недостатък на електрическите камини и той е, че липсва живия огън, не може да се създаде уютната атмосфера на камината на дърва. Съвременните модели обаче предлагат невероятни имитации на огъня с 3D ефект, а могат да имитират дори дима, което допълва реалистичната гледка.

В заключение ще кажем, че живият пламък е изключително красив, създаващ топла и романтична обстановка, но в съвременните градски жилища и предвид все по – малкото време, с което разполагаме, елекртическите камини са по – доброто, практично и модерно решение.


Камината е символ на уют, топлина, спокойствие. Тя е силен притегателен център в дома и създава комф