Домашна хлебопекарна - заслужава ли си?

31/10/2016, 19:57:41
Оценка 4.5 от общо 30 гласа
31/10/2016
Домашна хлебопекарна - заслужава ли си?

Ако сте любители на вкусните прясно изпечени тестени изделия, вероятно сте си задавали въпроса: „Да си купя ли машина за хляб?“ , особено след като през последните години т.нар домашни хлебопекарни добиха голяма популярност. Това е разбираемо, тъй като с тях се работи лесно, поддръжката им не е скъпа и не изисква почти никакви усилия, а цената им става все по – достъпна. А и домът ви да ухае на туко що изпечен домашен хляб е несравнимо удоволствие.

Ако сте изправени пред подобна дилема днес, ще се опитаме да ви помогнем като отговорим на някои от най – важните въпроси, които може би си задавате, във връзка с домашната хлебопекарна.

Лесно ли се приготвят хлябът?

Да. Когато приготвяте обикновен хляб единственото, което се иска от вас е да сложите съставките в посочения ред и да изберете програма (вид и грамаж на хляба) и да натиснете бутона за старт. Това е всичко. Ако искате да приготвите хляб със семена може да ги добавите по – късно, както е указано в рецептата. Ако искате да приготвяте други тестени изделия, например – козунак, тогава отнема повече време и усилия.

За колко време се приготвя един хляб?

В зависимост от вида на хляба, който искате да приготвите времето варира при различните машини. Средно то е от час и половина до 4 часа. Предимството е, че може да стане по всяко време, може да пуснете машината и да излезете от вкъщи или пък да се възползвате от програма за отложен старт като сложите съставките вечерта преди да си легнете и я нагласите така, че сутринта да имате готов прясно изпечен хляб за закуска.

Пести ли хлебопекарната пари?

Зависи от това какъв хляб приготвяте. Обикновения бял хляб ще ви струва приблизително колкото този в магазина, а ако се сдобиете с брашно на промоционална цена в големи количества дори ще бъде по – евтино и след като калкулирате електроенергията. Ако приготвяте хляб от по – скъпи брашна – пълнозърнесто, грахам, ръжено и добавяте семена – ленено, тиквено, сусамено и др. – един такъв хляб ще ви струва повече от обикновения бял хляб в магазина. Също и ако използвате БИО брашна или приготвяте безглутенов хляб. Но съотношението цена – качество е повече от добро, тъй като по нашите магазини рядко се намира 100 % ръжен или пълнозърнест хляб без добавка на бяло брашно, а ако се намери той никак не е евтин. Така че от тази гледна точка, ако желаете да осигурявате ежедневно на семейството си домашен и полезен хляб без консерванти хлебопекарната е по – доброто и изгодно решение, отколкото да търсите такъв в търговската мрежа.

Какви други изделия, освен хляб, могат да се приготвят?

В зависимост от вида на машината има опции за приготвяне на тесто за пица, различни видове хляб (включително и безглутенов), сладки и солени тестени изделия с най – различни добавки – зеленчуци, плодове, конфитюри, ядки, семена.

Здравословен ли е хлябът, приготвен в домашна хлебопекарна?

Вероятно сте чували истории от ваши познати, които твърдят, че след като са си купили хлебопекарната са напълнели, защото не са можели да спрат да ядат хляб. Е, сигурно има и такива, но това дали и вие ще сте като тях зависи само от вас. Ако сте почитатели на здравословното хранене, то не само няма да напълнеете, а може да осигурите на семейството си много по – балансирано хранене, тъй като съставките на приготвяните изделия, зависят от вас. Може да контролирате целият процес – от избора на съставки (качествени пълнозърнести брашна, ядки, семена, подправки, да пробвате да си приготвите хляб с квас, който е по – полезен от този с мая), до крайното приготвяне на хляба като сте сигурни, че в него няма консерванти, набухватели, стабилизатори, емулгатори, оцветители и т.н.

Как да избера машина за хляб?

Обърнете внимание на мощността, вместимостта и размерите на уреда. Качествените машини от ново поколение са едновременно достатъчно мощни за да работят добре, но и икономични. Мощността обикновено е от 450 до 1500 вата. Вместимостта зависи от броя на членовете на вашето семейство и това колко пъти се храните вкъщи, колко хляб очаквате да се консумира. Най – добре е машината да има две опции – за по – малък и по – голям хляб и да избирате според случая.

Разгледайте програмите. Ако например държите да приготвяте безглутенов хляб, добре е машината да предлага такава опция, въпреки че има рецепти и за обикновена машина без подобна екстра. Съществуват още опции като: отложен старт, поддържане на хляба топъл за определено време, различни нива на препичане и т.н.

Цената обикновено е от 100 до 400 лв. като разбира се има и много по – скъпи модели (например иноксови) и с повече екстри, както и такива за под 100 лв., но със съмнително качество.

Нужно е да си закупите и кухненска везна, за да може да мерите прецизно продуктите, тъй като тяхната точност е от съществено значение за крайния резултат. Понякога везната се предлага към хлебопекарната, но може да се наложи да си я закупите отделно.


Ако сте любители на вкусните прясно изпечени тестени изделия, вероятно сте си задавали въпроса: &bdq