От какъв материал да бъде мивката в кухнята

08/01/2018, 21:20:14
Оценка 4.4 от общо 64 гласа
08/01/2018
Тагове:
От какъв материал да бъде мивката в кухнята

При ремонт и оборудване на нова кухня сме натоварени със задачата да вземем множество важни решения, обикновено за кратко време. Един от елементите, който в никакъв случай не трябва да пренебрегваме е мивката. Тя трябва да е здрава, удобна, практична и правилно съчетана с дизайна на кухнята.

Материалът на мивката е едно от първите неща, за които трябва да помислим. В днешно време се предлага голямо разнообразие от материали и за да вземе решение добре е да се запознаем с предимставата и недостатъците на повечето от тях.

Неръждаема стомана – най – разпространени на пазара са мивките от неръждаема стомана. Това е издръжлив и лесен за поддръжка материал, почиства се без проблем. Мивките от неръждаема стомана са леки, лесни за монтаж и с дълъг живот.

Камък – мрамор, гранит, травертин – мивките направени от камък са монолитни, тежки и много издръжливи. Цената на естествения камък е доста висока, но на пазара се предлагат и мивки от полимермрамор, което представлява смес от полиестерна и акрилна смола, минерали и пигменти. Тяхната цена е приемлива, предлагат се в богата цветова гама, поддържат се лесно и имат дълъг живот. Не бива да ги почиствате с препарати, съдържащи абразивни частици, тъй като има опастност от надраскване.

Синтетичен гранит – мивките от синтетичен гранит са стилни, издръжливи, лесни за почистване. Устойчиви са на надраскване и петна. Предлагат се в голямо разнообразие от нюанси и лесно се съчатават с почти всеки интериор.

Фаянс – фаянсовите мивки са направени от глина, изпечена при висока температура. Те са устойчиви на драскотини, химикали и петна, но трябва да се пазят от твърди и тежки предмети. Почистването им е лесно, а цената – достъпна.

Мед – мивките от мед имат уникална нестандартна визия, подходящи са за класически и ретро кухни. Цените им са високи. При почистването им не бива да се използват силни химикали, които могат да направят реакция с медта.

Чугун – мивките от чугун с емайлирано покритие са издръжливи, лесни за поддръжка, но и доста тежки. Предлагат се в различни цветове, а цената им е сравнително ниска.


При ремонт и оборудване на нова кухня сме натоварени със задачата да вземем множество важни решения,