Как да изберем паркет

14/10/2014, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 67 гласа
14/10/2014
Тагове:
Как да изберем паркет

Подовата настилка е един от най-важните елементи при обзавеждането на дома.
Възможностите сред материали, текстури, цветове не са никак малко в днешно време, като изборът ни зависи най-вече от стила, който искаме да създадем в жилището.

Все по-предпочитани са дървените подове и това не е никак чудно, тъй като топлата атмосфера и уюта, който създава дървото в един дом, го правят неповторимо и несравнимо с останалите видове настилки.

Дървото се съчетава добре с почти всякакъв интериор и придава много уютно излъчване на помещението.
Изборът на паркет зависи най-вече от помещението, за което се купува, от трайността му и от средствата, с които разполагате.

Масивен паркет

Това е класически естествен паркет, изработен от един вид дървесина. Основното преимущество на този паркет е, че тъй като е от естествен материал, това дава възможност за допълнителна обработка (циклене, преподреждане), което значително увеличава живота му.

Естествения паркет е силно чувствителен към влагата и наличието на такава може сериозно да повреди качеството му. За да се избегнат подобни проблеми, добър вариант е поставянето на паркета да става чрез лепене и коване.
При лепенето се избягва опасността от скърцане на настилката.

Друг варинат за поставяне на паркета е чрез т.нар. клик системи.  При този вариант се съединяват няколко елемента. Това гарантира равна повърхност без разместване.

Реновирането на стар паркет се постига чрез циклене, шлайфане, пренареждане или притягане.

Слоен паркет

Структурата на този вид естествен паркет е два или три слоя дърво, залепени един за друг. Повърхностния слой е от по-качествено дърво и е с дебелина 3-8 мм. а всеки следващ е разположен на 90 градуса спрямо предходния, което гарантира здравина. Този паркет може да се реновира до три пъти, а поставянето му може да се извърши чрез лепене или като плаващ под.

Ламиниран паркет

При произодството на този вид паркет се извличат меките дървесни нишки, смесват се със смоли и се пресоват. Предимствата на ламинирания паркет са голямото разнообразие от цветове и шарки, имитиращи истинско дърво, лесен и бърз монтаж, лесна поддръжка и ниска цена.

Той обаче също е чувствителен към влага и има по-кратък живот в сравнение с естествения паркет, тъй като не подлежи на реновиране.

Според конструкцията си, ламинирания паркет бива три основни вида- ПДЧ (пресовани дървесни частици), MDF (меки дървесни частици) и НDF (твърди дървесни частици).
Освен това ламинтите имат клас, който трябва да имате предвид при избора.

Според това къде ще се използват, ламинатите се делят на два вида- за домашно и за обществено ползване, тъй като има значение натоварването на подовата настилка.
Трайността на този вид паркет в домашни помещения със средно или слабо натоварване може да достигне 10-15 години.


Подовата настилка е един от най-важните елементи при обзавеждането на дома.Възможностите сред матери