Как да си направим подово отопление

21/04/2023, 09:56:23
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/04/2023
Тагове:
Как да си направим подово отопление

Тялото се затопля откъм краката и когато те са студени, чувството за цялостна хладина се засилва. Създаването на подово отопление може да внесе много топлина и уют в дома, както и равномерно затопляне на цели помещения. Как да си направим собственоръчно такава система и какви видове има? Споделят от онлайн магазин BMAG.

Как работи подовото отопление?

Представлява система от тръби или електрически кабели, разположени под замазка. С нагряването се отделя топлина, която поддържа температурата на повърхността оптимална. Може да се монтира в частни домове, публични и бизнес сгради и т.н.

Защо се нуждаем от него?

При използване на радиатори и други отоплителни уреди на стената, затоплянето на въздуха става на принципа на естествената конвекция. В процеса, студеният въздух се задържа долу ниско на пода, затопля се от радиатора и се издига нагоре. В този случай, най-топло е на тавана, а най-студено на пода. В същото време, температурата е неравномерно разпределена в помещението и това създава чувство за студени крака и дискомфорт.

За елиминиране на проблема, подовото отопление е идеален вариант. Всички елементи са скрити в пода и няма нищо видимо. Цялото помещение е еднакво затоплено, а ходенето с боси крака е истинско удоволствие. За поддържане на желаната температура се използва терморегулатор, термостат или термоглава.

Какви видове има?

Съществуват различни видове подово отопление, когато става дума за топлоизточник. В тази връзка, имате избор измежду:

  • водно – система от тръби, по която циркулира гореща вода. Циркулацията е принудителна чрез помпа, а равномерното разпределение е чрез колектори. Затоплянето на водата обичайно е чрез котел с водна риза на дърва, газ, пелети. В много нови сгради дори се прибягва до изключително ефективните термопомпи (въздух-вода);

  • електрическо – вместо тръби се поставя специален електрически кабел, който отделя топлина и затопля най-горното покритие: плочки, камък, ламинат или друг вид паркет. Това е по-евтиното решение за подово отопление от тръбната система. За улеснение при монтажа се предлагат във вид на килим, който се крои и реже по размери;

  • инфрачервено – представлява тънък гъвкав филм с проводими въглеродни ленти или цялостен слой. Особеното при този тип подово отопление е, че въздухът не се затопля, а въздействието е върху мебели, предмети и стени, които са излъчватели на топлината. Така не се суши въздуха в стаята и бързо се създава желания микроклимат.

Кои са особеностите при монтажа?

Това е трудоемка работа, изискваща голямо първоначално вложение на пари и труд, но с времето се изплаща с повишен комфорт и ниски разходи за енергия. Необходима е специална замазка, изолираща подложка, полагане на тръбите или кабела със специална стъпка между проводниците, изолация, свързващи и контролни елементи, колектори при водната система. При монтажа на последния тип е необходима и добра хидроизолация, за да се предотвратят наводнения при поява на теч.

От БМАГ съветват да измерите стаите, в които ще правите подово отопление, за да знаете за каква площ и колко метра материал да купите. При тръбна инсталация се нуждаете от разпределително табло, където са разположени колекторите и крановете. При полагането, в никакъв случай не бива да има снадки на тръби под замазката. Стриктно се следва стъпката между тръбите и радиуса на кривината при смяна на посоката.

При монтажа на електрическо подово отопление, кабелът не бива да има снадки и прекъсвания под замазката. Местата, където има мебели, не се окабеляват, тъй като се затруднява разсейването на топлината и проводникът може да се повреди.

След приключване на монтажа се изпробва работата и за наличие на течове. При полагане на горния слой, системата трябва да е студена и да се включи след пълното стягане на материала.

 


Тялото се затопля откъм краката и когато те са студени, чувството за цялостна хладина се засилва. Съ