Как да се отопляваме по - ефективно и икономично през зимата

17/08/2017, 09:57:02
Оценка 4.4 от общо 73 гласа
17/08/2017
Как да се отопляваме по - ефективно и икономично през зимата

Изолация

Качествената топлоизолация ще намали с около 1 / 3 нежеланите загуби на енергия за отопление, както и вашите сметки. Благодарение на външната топлоизолация стените се затоплят заедно с помещението и акумулират топлина. Така дори и след като спрете отоплителните уреди помещението няма да се охлади бързо и изведнъж. Това позволява и по – икономичното му последващо затопляне. Освен това външната топлоизолация помага за създаване на по – здравословен микроклимат в дома. Според проучвания една качествена топлоизолация се изплаща за 4 до 5 отоплителни сезона.

Дограма

Най – големите топлинни загуби в едно жилище са през прозорците. Ако дограмата ви е стара или некачествена и се е деформирала с времето, то тя не може да уплътни добре и да предпази от студ, вятър, влага и шум. За да намалите сметките си за отопление на първо място си осигурете качествена дограма във всяка стая.

Не изключвайте радиаторите

Голяма грешка, която много хора на централно парно правят е да спрат всичките си радиатори и да отопляват само една или две стаи в жилището на ток. Те обаче продължават да плащат не малка сума на месец за сградна инсталация. Това са пари, които по никакъв начин не са оползотворени. Освен това плащат и електроенергия, а в жилището често продължава да е студено. При централното отопление много голяма част от месечната сума е за такси, сградна инсталация, зелена енергия, топлинни загуби и т.н. и много по – малка – за изразходената енергия за отопление. Това означава, че ако оставите два радиатора включени ще прибавите още малко пари към сметката си, но в жилището ви ще е по – топло, няма да ви се налага да включвате други отоплителни уреди и крайната сума за отопление пак ще е по – малка, отколкото би била ако парното е изключено, а работи някакъв електроуред.

Друга грешка е да спрете радиаторите през деня докато сте на работа. Специалистите съветват само да ги намалите с една степен, тъй като по този начин те ще изразходят много по – малко енергия, за да затоплят отново помещението.

Не използвайте радиаторите като простор за сушене на дрехи. Ако покриете радиатора или главата на термовентила, уредът не работи с пълния си капацитет, а отчита много повече енергия. Това правило се отнася и за завеси, щори, мебели и т.н. които покриват или ограждат радиатора – те пречат на топлообмена между уреда и въздуха в стаята.

Спирайте радиаторите само докато проветрявате помещението.

Намалете с 1 градус температурата на термостата през зимата

Ако сте свикнали да поддържате 22 градуса например, направете ги – 21. Същото може да направите и като увеличите с 1 градус температурата на охлаждане през лятото (например 26, вместо 25 градуса). Това няма да се отрази на комфорта ви, но ще намали потреблението ви на енергия с близо 4 %.

Използвайте енергоспестяващи крушки

Заменете поне най – често използваните крушки в дома с енергоспестяващи – тези в кухнята, дневната, коридорите, санитарният възел. 


Изолация Качествената топлоизолация ще намали с около 1 / 3 нежеланите загуби на енергия за отоплен