Стелажи в модерния интериор

14/02/2022, 16:03:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/02/2022
Тагове:
Стелажи в модерния интериор

Стелажите ни помагат да организираме по-добре жилищното пространство, да обособим отделни зони в помещенията и да създадем естетичен и функционален интериор. Дизайна на стелажа както и съдържанието му имат декоративна и практична функция.

Стелажите служат за съхранение на различни предмети и аксесоари:

 • Книги
 • Статуетки
 • Съвременни ретро миниатюри
 • Снимки в рамки и икони
 • Саксии и вази
 • Свещници
 • Настолен часовник
 • Оригинална посуда и кухненски сервизи
 • Касичка и кутия за бижута
 • Детски играчки

Размерите на стелажите зависят от помещението, в което ще се монтират, техния дизайн и функция. По поръчка могат да бъдат изработени мебели с почти всякакви размери, съобразени индивидуално с вашия дом. Стандартните размери на повечето стелажи, гарантиращи удобство и безопасност са следните:

 • Височина – 150-180 см.
 • Ширина – 70 – 100 см.
 • Дълбочина – 30-45 см.
 • Височина между рафтовете – 35-40 см.

Материалите, от които се изработват стелажите най-често са ПДЧ, МДФ, масивно дърво, метал.

За какво да използваме стелажите

Зониране на помещението

Стелажът е много подходящ за визуално разделяне на помещението, тъй като не претрупва пространството така както масивна стена. С негова помощ може да разделите трапезарията, работния кът, ученическото бюро, мястото за игра.

Освен това осигурява място за съхранение. Препоръчва се за малки жилища с отворено пространство, които имат нужда от лекота и простор.

Декоративна функция

Стелажът може да ви послужи да декорирате стаята с любимите си сувенири, статуетки, снимки или произведения на изкуството.

Място за съхранение

Стелажите успешно съхраняват книги, посуда, детски играчки, канцеларски материали, домашен текстил. В килера, банята или гардеробната могат да се използват като рафтове за съхранение на дрехи, обувки, кърпи, козметика, препарати.

Къде да използваме стелажи

В коридора

За малкия и тесен коридор, изберете компактен стелаж, прикрепен към стената. Избягвайте големи мебели, поставени на пода, тъй като е важно да пестите пространство.

В дневната

Във всекидневната стелажът може да разделя зоната за почивка от кухнята, трапезната маса, работния кът, спалното помещение или антрето, когато става дума за отворено пространство. Подредете на рафтовете книги или красиви сувенири, снимки, свещници, оригинален часовник.

В спалнята

В спалнята стелажът също може да играе преградна роля и да отделя леглото от къта за четене или работното бюро. Може да подредите на него кокетно сгънати кърпи, книги, козметика, както и да използвате плетени кошници, в които да държите дребни аксесоари. Освен това стелажът може да има и декоративна функция, в случай, че наредите по него сувенири, семейни снимки, кутия за бижута, интересен часовник.

В детската стая

В детската стая стелажът е чудесно място за съхранение на книги, учебници, тетрадки, канцеларски материали, играчки, сувенири. Може да се използва и за визуално разделяне на къта за игра или учене от мястото за сън.

В кухнята и трапезарията

Стелажът в кухнята може да бъде с различни размери, дори и по цялата стена в зависимост от големината и формата на стаята, предназначението на стелажът и интериорния стил. Той може да отделя кухненската част от трапезната зона. Подредете на откритите рафтове оригинална посуда, интересни чаши, готварски книги, бурканчета с подправки.

В дрешника

Стелажите са незаменими помощници за съхранение на дрехи, обувки и аксесоари в дрешника и килера. Там е най-удачно да бъдат от тавана до пода и да заемат поне една цяла стена.

В банята

Стелажите намират място и в банята или пералното помещение. Долните нива могат да се използват за съхранение на козметика, перилни препарати, тоалетни принадлежности. За по-добра организация може да използвате подходящи кутии или кошници. На горните рафтове може да подредите кърпи, както и аксесоари за украса – ароматни свещи, ваза или саксия със живи или изкуствени растения, декоративни фигурки.


Стелажите ни помагат да организираме по-добре жилищното пространство, да обособим отделни зони в пом