Създайте мечтната трапезария

14/09/2021, 13:03:02
Оценка 5 от общо 3 гласа
14/09/2021
Тагове:
Създайте мечтната трапезария

Трапезарията е специално място в дома. Тя е кътче за приятни семейни вечери, забавни приятелски събирания, задушевни разговори. Независимо дали сте я обособили като самостоятелна стая или кът за хранене в дневна и кухня с отворен план, важно е да изберете подходящо обзавеждане за трапезария, което ще ви осигури уют и гостоприемство.

Какви мебели включва цялостното обзавеждане на трапезарията?

Трапезна маса

Масата заема основно място в интериора на трапезарията затова си струва да инвестирате в качествената такава. Според пространството, с което разполагате, може да изберете голяма трапезна маса или компактна с възможност за разтягане. Вторият вариант е подходящ ако от време на време посрещате гости.

Според формата може да избирате между:

  • Правоъгълна маса – най-подходящата форма за сядане на голям брой хора. Правоъгълната маса е удачна за тясна и дълга стая. Може да изберете модел с опция за удължаване за да спестите пространство.
  • Кръгла или овална маса – кръглите и овални маси са добро решение за малки пространства, а липсата на остри ъгли им е основно предимство. Компактните кръгли маси са чудесен избор за малка трапезария, съчетана с кухня.
  • Квадратна маса – подходяща е за малки стаи или трапезни кътове в отворено помещение. Хората, седнали на квадратната маса са близо един до друг и това създава задушевна обстановка. Предпочитани са от семейства до четирима души. Възможно е квадратната маса да е разтегателна и да се трансформира в правоъгълна.

Материалът, от който е направена масата, зависи главно от интериорният стил. Най-предпочитани са масите от ПДЧ с MDF плот, както и такива от масивно дърво. Има и модерни модели с елементи от метал, ковано желязо, стъкло.

Столове

Комфортните и стилни столове са неизменна част от изисканата трапезария. При избора им трябва да се съобразите с общия интериор и останалите мебели в помещението. Най-разпространени са столовете с дървена или метална конструкция, но ще откриете разнообразие то дизайни и материали – кожени или кадифени, пластмасови, плетени и други. Разбира се, най-важните критерии са столовете да са здрави, удобни и да се вписват в интериора на трапезарията.

Колекция Далас - Мебели Виденов

Диван

Поставянето на диван в трапезарията е удачно решение, в случай, че обичате да прекарвате време на него и да гледате телевизия по време на вечеря, както и ако трапезарията и дневната са едно помещение и няма място за отделен диван. Освен това разтегателния модел се превръща в удобно място за пренощуване на гости. Канапето ще внесе уют и комфорт в трапезарията, но е важно да го изберете внимателно. Размерът трябва да е удобен за хранене на трапезна маса и да се комбинира добре със столовете. Най-предпочитани са ъгловите кухненски дивани.

Витрина или бюфет

В последните години бюфета от доброто старо време отново се завърна на мода. Освен, че придава индивидуалност и подчертава характера на трапезарията, той е функционална мебел, която заслужено има своето място в съвременния интериор. Чекмеджетата са много полезни за съхранение на кухненска посуда, дребни вещи и аксесоари, а рафтовете на прозрачната витрина служат за поставяне на красиви декоративни елементи.

Колекция Кънтри - Мебели Виденов

Скрин или ТВ шкаф

Свикнали сме да възприемаме ТВ шкафът като мебел, характерна за всекидневната, но той има своето място и в трапезарията. Много хора обичат да гледат телевизия докато се хранят, освен това чекмеджетата и рафтовете му предлагат допълнително място за съхранение, което никога не е излишно. Не на последно място, скринът придават уют на трапезарията и избягваме ефектът на твърде празна и семпло обзаведена стая.

Колекция Айсън - Мебели Виденов

Етажерки и рафтове

Често пренебрегвани, рафтовете и стенните етажерки са важен елемент от обзавеждането. На тях може да се поставят любими сувенири, готварски книги, дребни произведения на изкуството. Така ще подчертаете собствения си стил и ще внесете домашен уют, от който се нуждае всяка трапезария.

Колекция Кортес - Мебели Виденов

Разнообразие от мебели и колекции за цялостно обзавеждане на вашата мечтана трапезария ще откриете в Мебели Виденов.


Трапезарията е специално място в дома. Тя е кътче за приятни семейни вечери, забавни приятелски съби