Креватчета за новородени - видове, предимства и недостатъци, разположение

07/02/2022, 14:07:22
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/02/2022
Тагове:
Креватчета за новородени - видове, предимства и недостатъци, разположение

Как да изберем креватче за новородено?

При избора на бебешко креватче има определени критерии за комфорт, функционалност и безопасност, с които да се съобразим. Независимо дали бебето ще спи в спалнята на родителите или в самостоятелна стая скоро след раждането си, то има нужда от надеждно, безопасно и удобно легло.

Видове бебешки кошари

Според материалът, от който се направени и предназначението

Дървена кошара

Дървената бебешка кошара е класическия вариант на креватче за новородено. Тя е стабилна и здрава, а ако е изработена качество – много дълготрайна. Не може да бъде преобърната (например от по-голямо дете), екологична и хигиенична е. Гладката, лакирана повърхност на дървото не задържа микроби, почиства се лесно само с кърпа и топла вода, не се налага пране или други специални грижи.

Още едно предимство на дървената кошара е, че в зависимост от размера ѝ, тя може да се използва по-дълго време – поне до 5 годишна възраст на детето, след премахване на предпазната решетка. Има е трансформиращи се модели, които се превръщат в легло за подрастващо дете.

Също така, масивната кошара може да бъде съчетана с място за съхранение, отдолу или отстрани, с повивалник или да бъде снабдена с люлеещ се механизъм.

Не на последно място, дървената кошара е естетична и се вписва добре във всеки интериорен стил – съвременен, ретро, скандинавски, индустриален, винтидж и други.

Разбира се, дървената кошара има и някои недостатъци. Възможно е когато детето започне да се върти активно да се удря в решетките и или да опитва да се катери по тях. Тези проблеми могат да бъдат разрешени с повивалник, който ще осигури мека преграда и ще гарантира безопасността на детето. Освен това намалява светлината и други дразнители отвън, които може да нарушават съня му.

Масивната кошара е тежка и трудно преместваема, макар че на пазара се намират и модели с колелца. Също така е по-скъпа от леглото, изработено от плат.

Сгъваема кошара от плат

Идеята на сгъваемите кошари от текстил е да се използват като преносимо легло и безопасно място за игра, например при пътуване. Но доста родители залагат на тях като основно легло за своето бебе. Това се дължи на някои основни удобства, които предлагат сгъваемите кошари. Те са леки и лесни за преместване. Може да ги вземете навсякъде със себе си, включително и в другата стая. Може да поставите кошарата по-близо или по-далеч от вашето легло/диван в зависимост от моментната нужда. Кошарата е лека и лесна за вдигане дори от сам човек, а ако е снабдена с колелца, придвижването ѝ става съвсем без усилия.

Предимство е и че кошарата е сгъваема и компактна и може да я вземете с вас при пътуване и детето да спи в леглото, в което е свикнало по принцип. Още един плюс е мекотата и безопасността, която предлагат леглата от плат – няма риск от заклещване на краче или ръчичка в решетките. Меките мрежести стени омекотяват удара при въртене на бебето през нощта.

Кошарите от плат обикновено разполагат със страничен цип, през който детето може да влиза или излиза щом започне да пълзи и ходи.

Цената на платнената кошара също е така е значително по-ниска от тази на дървеното легло.

Като минуси на кошарите от плат можем да посочим, че се използват по-кратко време (до навършване на 3 години на детето, въпреки че понякога този период може да бъде удължен с около година). Също така почистването им е по-трудно и неудобно. Освен това не разполагат с други екстри като люлеещ механизъм, място за съхранение.

Според функционалността

Кошара с място за съхранение

Много удобен вариант са чекмеджета под леглото, които събират дребни вещи, дрехи и аксесоари като бебешки ританки, чорапки, бодита или памперси.

Когато имате бебе, още едно място за съхранение, никога не е излишно.

Легло с люлеещ се механизъм

Повечето бебета се успокояват по време на люшкане и това им помага да заспят по-бързо. Много родители прибягват до люлеене на ръце, в люлка-шезлонг, столче за кола или возене в количка. Доста по-удобно обаче би било ако може да приспите бебето директно в леглото му. Когато то започне да се обръща само на другата страна или да се изправя до седнало положение, трябва да спрете да използвате люлеещия се механизъм, който има възможност за регулиране.

Легло, долепено до спалнята

Много родители предпочитат в първите месеци да бебето да спи близо до тях. Това е особено удобно, ако майката кърми често през нощта. А и детето се чувства по-комфортно, усещайки близостта на своите родители. Спането в едно легло обаче има и своите неудобства, а вероятността да затиснете бебето докато се обръщате може да ви попречи да се отпуснете и наспите. Именно затова бебешката кошара, прикрепена към спалнята, е удачен избор за първите месеци от живота на детето.

Къде да поставим бебешкото легло?

  • Далеч от прозорците – силната светлина, идваща от вън може да наруши съня на бебето. Освен това въздушните течения няма да се отразят благоприятно на здравето му. С течение на времето, когато то започне да се изправя, има вероятност да се нарани, дърпайки завесата, може да събори корниза или дори да се опита да се качи до прозореца.
  • Далеч от отоплителните уреди – бебетата са много по-склонни към претопляне от възрастните, тъй като имат несъвършена терморегулация през първата година от живота си. Освен това има риск детето да се изгори, докосвайки горещата повърхност. Въздушната струя на климатика, независимо дали се използва за отопление или охлаждане, също не бива да минава директно над леглото.
  • Бебето не трябва да има достъп до кабели и контакти – дори да ви се струва много рано за подобни мерки, още на 3-4 месечна възраст бебето може да прояви интерес и да дръпне кабела на нощната лампа, например. Когато вече започне да стои седнало, опасностите стават още повече. Разбира се, тогава е момента да обезопасите всички контакти в дома си, но все пак, гледайте да не поставяте креватчето в близост до електрически инсталации.
  • Не поставяйте леглото под рафтове, етажерки, лавици – най-безопасно е над бебешкото креватче да няма нищо, тъй като винаги може да се случи непредвиден инцидент.
  • Близо до вас – през първите месеци, най-удобно ще ви бъде креватчето да бъде поставено възможно най-близо до вашето легло за да имате бърз и лесен достъп до бебето.

Как да изберем креватче за новородено? При избора на бебешко креватче има определени критерии