Какъв вид корнизи да изберем

26/04/2017, 23:41:03
Оценка 4.4 от общо 48 гласа
26/04/2017
Тагове:
Какъв вид корнизи да изберем

Правилно подбрания корниз е от голямо значение за визията на стаята и за това как пердетата ще се впишат в декора. Освен да е практичен той може да бъде и същниски дизайнерски акцент в помещението.

При избора на корниз задължително измерете разстоянието от стена до стена както и размерите на самия прозорец. Помислете и как ще закачите пердетата – с кукички, с връзки, капси и т.н. Обмислете колко и какви пердета ще са ви нужни – тънки пердета в комбинация с плътни завеси или пък само един вид. Също така си отговорете на въпроса дали ви е необходим механизъм за движение на пердето.

Какъв корниз да изберем?

Тръбни корнизи – тръбния корниз е елегантен и е красив аксесоар към пердето. Подходящ е за едно или две пердета. Той придава завършена визия на вашите завеси. Пердето може да бъде окачено с помощта на халки, колани или капси. Има тръбни корнизи, които притежават вграден улей, който позволява пердето да се окачи само на кукички. Търбният корниз може да бъде монтиран на стената или на тавана. Обикновено е изработен от дърво, метал или пластмаса.

Релсови корнизи – това са най – често срещаните корнизи. Монтират се лесно и бързо директно към тавана или към стената. Цената им е достъпна. Съществуват PVC релсови корнизи с един, два или три канала. Избират се според броя на пердетата, които ще закачаме.

Алуминиеви корнизи – подходящи са за прави или овални стени както и за прозорци с форма на арка. Осигуряват плавно движение на пердето. Изключително здрави са, могат да се монтират към стената или към тавана. Съществува и опция за движение на пердето с механизъм.

Телескопични корнизи – представлява разновидност на тръбния корниз, но може да се разтяга според размерите на стената или прозореца.

Може да се монтира както на стената така и директно въху дограмата.

Струнни корнизи – предсталява метална нишка, опъната между два държача. На практика е незабележим е идеален за пердета от лека и фина материя когато се цели прозрачност и изтънченост. Струнния корниз може да се монтира към стената и по – рядко към тавана.


Правилно подбрания корниз е от голямо значение за визията на стаята и за това как пердетата ще се вп