Как да запазим хавлиите меки и свежи за по - дълго

09/02/2018, 02:07:12
Оценка 4.6 от общо 70 гласа
09/02/2018
Как да запазим хавлиите меки и свежи за по - дълго

Как да запазим хавлите меки и приятни на допир за по – дълго?

Перете правилно – доста от деликатните тъкани у дома загубват добрия си външен вид при пране на висока температура затова сме свикнали да перем на по – ниски градуси. Когато става дума за хавлиени изделия и кърпи за баня обаче е важно всички замърсявания и бактерии да бъдат отстранени. За целта кърпите трябва да се перат на температура от поне 40 градуса, а най – добре – 60 градуса.

Ако пералната ви машина предлага такава опция може да изберете изпиране с гореща вода, а изплакване – със студена. Финалното изплакване със студена вода ще направи хавлиите по – пухкави.

Не прекалявайте с омекотителя – прекомерното количество омекотител, противно на очакванията, ще направи кърпите неприятни на допир. Освен това ако сложите твърде много известно количество омекотител ще остане между нишките на тъканите и ще образува фин остатъчен слой, който ще намали количеството вода, което кърпата абсорбира. За по – добри резултати може да пробвате да си приготвите и домашен омекотител за дрехи.

Сменяайте кърпите често – подменяайте кърпите с чисти най - много на всеки 2 – 3 дни. Слагайте ги в пералнята разгънати за да могат да се изперат добре. Ако ги изсушите в сушилня това ще им придаде допълнителна мекота и ще ги направи по – пухкави. Гладенето на висока темепратура с пара също помага за запазването на кърпите свежи.

Съхранявайте правилно – никога не закачайте кърпите една върху друга, още по – малко ако са мокри, тъй като това ще попречи на качественото им изсъхване.

Подреждайте сгънатите хавлии една до друга като книги вместо една върху друга. По този начин най – долните кърпи няма да се мачката твърде много. По желание може да поставите малки сапунчета или ароматни торбички с билки или етерични масла в шкафа, в който съхранявате кърпите.

Използвайте природни средства за изплакване на кърпите – хавлиите ви ще бъдат меки и свежи ако вместо омекотител добавите една капачка бял оцет или малко количество сода за хляб към водата за изплакване.


Как да запазим хавлите меки и приятни на допир за по – дълго? Перете правилно – доста о