Как да изберем иделната завивка

15/06/2017, 14:44:27
Оценка 4.6 от общо 53 гласа
15/06/2017
Как да изберем иделната завивка

Основната цел на завивката е да поддържа постоянна температурата, при която се чувствате комфортно. Важно е спалното бельо и завивките да са приятни на допир, да ни създават усещане за уют и топлина и да предразполагат към почивка.

Коя е най – подходящата материя за вашата завивка:

Памук – завивките от естествен памук са подходящи за хора с алергии. Те са устойчиви на често пране. Могат да бъдат леки и ефирни, подходящи за лятото, както и достатъчно дебели – за зимния сезон. Колкото по – дълги са памучните влакна, толкова по – мека и нежна на допир е завивката.

Вълна – завивките от вълна топлят ефективно и осигуряват перфектна изолация, в същото време не задържат влага. Ако се нуждаете от масивно и много топло одеяло, то вълната е подходящ избор за вас. Могат да се ползват през зимата, пролетта и есента. Недостатък им е, че могат да предизвикат алергична реакция при хора с чувствителна кожа, тъй като вълната е вълната е по – груб материал.

Пух – пухените завивки са изключително леки. Те изолират добре и имат способността да запазват приятна температура за качествен сън. „Дишащи“ са и поради тази причина са подходящи за всички сезони от годината, дори и за лятото. Недостаъкът им е, че в помещения с висока влажност на въздуха те имат свойството да я абсорбират и задържат. Това ги прави подходяща сред за развитие на акари и други микроби, които са опасни за здравето.

Коприна – копринените завивки са подходящи за целогодишна употреба, тъй като пропускат въздух, тънки са, освен това задържат топлината и позволяват на влагата да се изпарява. Коприната не задържа микроби и не предизвиква алергии. Копринените завивки са много издръжливи и подходящи за дълготрайна употреба. Поради специфичността на тъканта се препоръчва копринените одеяла да се перат на химическо чистене.

Синтетични материи – на пазара се предлага многообразие от завивки, направени от синтетични материали – полиестер, микрофибър, акрил. Те са лесни за поддръжка, перат се в пералня. Цената им е достъпна. Недостатъците им са, че привличат статично електричество, задържат прах и се износват по – бързо в сравнение с качествени естествени материи. Последното обаче се компенсира от по – ниската цена.

Винаги съобразявайте почистването на вашата завивка с инструкциите, указани на етикета. Проветрявайте редовно спалнята и след това не поставяйте веднага куветюра върху завивката, за да може влагата от нея да се изпари. 


Основната цел на завивката е да поддържа постоянна температурата, при която се чувствате комфортно.