Избор на детски матрак - какво трябва да знаем

26/02/2017, 00:36:32
Оценка 4.6 от общо 68 гласа
26/02/2017
Тагове:
Избор на детски матрак - какво трябва да знаем

Изборът на матрак е важна и отговорна задача, още повече когато става дума за вашето дете. Бебетата и малките деца прекарват много повече часове в сън от възрастните, освен това за тях това е период на интензивно физическо развитие, което прави избор на подходящ матрак особено важен.

Освен, че е нужно детето да се чувства комфортно в леглото си и да спи спокойно, матракът трябва да осигурява необходимите условия за правилното развитие на гръбначния стълб.

Как да се ориентираме в многообразието от детски матраци на пазара и да изберем най – подходящия за нашето дете?

Консултантите от онлайн магазин Mattro.net съветват на какво да обърнете внимание при закупуването на детски матрак:

Размерът

Размерът на детското легло зависи най – вече от предвиденото пространство в помещението. Децата растат неусетно бързо, затова ако разполагате с достатъчно място, то по – добре се спрете на голямо легло. В случай, че предстои преместване на детето в друга стая след време, ремонт или смяна на жилище и пространството в момента е недостатъчно е оправдано да изберете и по – малък размер легло. Важно е матракът да пасва идеално на креватчето и да няма празно пространство между него и леглото!

Степен на твърдост

Матракът трябва да осигурява комфорт и да следва естествените изививки на тялото. Не е добре да бъде нито прекалено мек нито много твърд. Той трябва да предлага добра опора на гърбначния стълб, в противен случай може да доведе до дискомфорт, непоскоен сън и здравословни проблеми. Умерената степен на твърдост е най – добрият вариант.

Материалът

Съставът на матрак е освен фактор, определящ неговото качество и дълготрайност.

В днешно време се предлагат различни видове матраци на основата на полиуретанова пяна, пенолатекс, мемори пяна, както и такива с допълнителна вложка от кокосови влакна, алое вера и други. Материалът трябва да е екологичен и по възможност антиалергичен.

Калъфът

Обърнете внимание на дамаската на матрака. Тя трябва да е от дишаща материя, обработена срещу акари и алергии. Най – добре е да бъде от естествен материал.

Удобно е да изберете матрак със сменям калъф, който ще можете да перете при нужда. Това ще осигури по – добра хигиена и по – голям комфорт на вашето дете.

Ако матракът не разполага със сменяем калъф желателно е да го облечете с непромокаем протектор, който също трябва да е от качествена материя, която предпазва от алерии и раздразнения.

mattro.net - онлайн магазин за матраци


Изборът на матрак е важна и отговорна задача, още повече когато става дума за вашето дете. Бебетата