Да изберем завеси за всяка стая

04/10/2018, 13:46:50
Оценка 5 от общо 3 гласа
04/10/2018
Тагове:
Да изберем завеси за всяка стая

Завеси за спалнята

Спалнята е помещение, в което уютът, уединението и комфортът са много важни. Правилно подбраните завеси не само няма да пропускат слънчевата светлина, но могат да се превърнат в красив интериорен акцент.

За спалнята е най – добре да се спрете на два ката завеси – прозрачни и плътни, непропсукащи светлина. Другият вариант е да заложите на тънки тюлени пердета и щори. Римските щори от плътна материя също са добър вариант.

Добри изолатори на светлината са кадифето и коприната, но пък се поддържат трудно.

По отношение на цвета най – добре се спрете на леки пастелни тонове, като тънките пердета могат да са бели или много светло сиви, ванилия, а плътните в цвят един тон по – тъмен от цвета на стените. Ако пък искате да превърнете завесите в акцент изберете ярки тонове или пъстри завеси на цветя.

Завеси за кухнята

При избора на завеси за кухнята от първостепенно значение е материалът, от който са изработени.

Важно е пердетата в кухнята да са устойчиви на влага, високи температури и често почистване. Добре е също така материята да не задържа миризмите от готвене. Добър вариант са щорите – дървени, алуминиеви, римски, като задължително трябва да могат да се перат.

В кухнята е добре да има достатъчно слънчева светлина, така че прозрачните пердета са добър вариант, тежките завеси не са подходящи за това помещение. Актуални са и късите кокетни перденца в кънтри или шаби шик стил. Най – удачни цветове за кухнята са зелено, жълто, оранжево, бяло, бежово.

Завеси в дневната

Ако всекиденвата ви стая е ограята от слънцето през по – голямата част от деня, тогава задължително изберете завеси, които не пропускат светлина. Или комбинация от щори и пердета.

За холът са подходящи всички цветове и изборът зависи от вашия вкус и останалия интериор. Ако прозорците в дневата са голями или тип „френски“ , то завесите трябва да са дълги от пода до тавана.

Много подходящи за дневната са щорите тип „японска стена“. Ако искате да увеличите обема на стаята изберете изчситени завеси без декоративни елементи по тях.

Завеси за детската стая

Възможностите за избор на завеси за детската стая са, на практика, неограничени. Основният критерий е да бъдат лесни за поддръжка и да осигуряват спокойствие и комфорт на мъника.

Количеството светлина в детската стая трябва да може да се регулира, така че може да заложите на хоризонтални щори и тънки пердета или пък на римски щори.

Материалът, от който са направени завесите в детската стая трябва да е естествен, екологичен, да не предизвиква алергии и по възможност да не задържа твърде много прах. При избора на завеси за бебешка стая най – добре изберете къси перденца или щори, тъй като дългите завеси са опасни за прохождащи деца, които могат да се хващат за тях.


Завеси за спалнята Спалнята е помещение, в което уютът, уединението и комфортът са много важни. Пра