Как да изберем цветове за хола

09/01/2017, 03:45:24
Оценка 4.4 от общо 66 гласа
09/01/2017
Тагове:
Как да изберем цветове за хола

За да изберете точния цвят за вашият хол е добре да си отговорите на няколко въпроса:

През кое време на деня ще използвате най – активно помещението? Дали ще прекарвате най – много време в хола вечер или често сте си вкъщи и през деня?

Какво е предназначението на помещението? Дали използвате хола само вечер да погледате телевизия и да си почините на дивана с книга в ръка или той е комбиниран с трапезария, кухня или пък обединява трите помещения в едно? В някои случаи в хола може да има обособен кът за четене, шиене, бродиране, рисуване или пък той да се използва и като работен кабинет.

Има ли достатъчно естествена светлина в стаята?

Какво настроение целите да създадете? Искате весела, жизнена атмосфера в дневната, която ви изпълва с енергия или пък целите интимна обстановка, предразполагаща към спокойствие и релакс?

Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат в избора на основен цвят за вашия хол. За да обогатите познанията си по интериорен дизайн, запишете се за безплатно обучение - https://designacademy.bg/index.php?q=free&id=12

Не забравяйте, че цветът не трябва да ви напряга и натоварва и че трябва да подходжда на цялостната идея за интериора на жилището. Също така избирайте цветове, които по принцип харесвате, а не се поддавайте на моменти желания, хрумнали ви спонтанно, особено когато става въпрос за обзавеждане. Цветът на стените се сменя много лесно и по всяко време, но не така стои въпроса с цветът на подовата настилка или основните мебели.

Ако искате да внесете нещо нестандартно и ексцентрично, направете го чрез текстила – пердета, килими, шалтета, декоративни възглавнички. Така ще можете да ги смените в момента, в който ви омръзнат.

И така на кой цвят да се спрем за всекидневната:

Хол в бяло

Бялата дневна изглежда просторна, изискана и е отлично поле за изява на вашето въображение. Залагайки на основен бял цвят вие може да си позволите голямо разнообразие от цветове за аксесоари и текстил.

Хол в жълто

Жълтият цвят ще придаде слънчево и весело настроение на вашият хол. Той е подходящ за по – мрачни помещения, в които не достига естествена светлина. Добро решение е и ако дневната е комбинирана с трапезария. Жълтото се съчетава отлично с черно, кафяво, лилаво.

Хол в оранжево

Оранжевият цвят също като жълтият е добро решение за стаи, в които липса слънчева светлина. Ако не харесвате твърде ярките цветове, заложете на пстелен нюанс. Комбинира се много добре със сиво, черно и зелено.

Хол в зелено

Свежестта на зеленото ще внесе енергия и радост във вашия хол. Това е страхотене избор в случай, че дневната е съчетана с кухня и трапезария.

Хол в розово

Едно екстравагантно решение е да заложите на розовия цвят за вашата дневна. Той ще придаде романтично, топло и споскойно излъчване на хола. Най – добре заложете на пастелен или по – хладен нюанс. Розовото може да съчетаете с бяло, сиво, шампанско.

Хол в лилаво

Тайнственото лилаво е подходящо за творческите и романтични натури, за хората на изкуството, както и за всички, които целят спокойна и хармонична атмосфера във своята дневна. Лиалвото се комбинира отлично със сребристо, сиво, бяло, ванилия, черно.

Хол в бежово

Неутралните цветове като бежово и ванилия са едни от най – предпочитаните за интериора на дневната. Те създават хармония, спокойна атмосфера и си пасват добре с почти всички останали цветове.

Хол в кафяво

Към нетралните цветове принадлежи и кафявото и различните негови нюанси. Това е класическо решение за хола, но ако изберете тъмен цвят ви съветваме да го оставите за отделните акценти и да комбинирате с по – светъл като бежово за да не създадете твърде мрачна обстановка.

Хол в червено

Използвайте пестеливо червения цвят в интериора на дома си. Той е красив, силен и изискан, но ярките му нюанси дразнят нервната система, затова изберете по – семпли тонове и не прекалявайте с тях. Комбинира се основно с бяло и черно.

Хол в синьо

Синият цвят придава простор и усещане за свобода и хармония. Комбинирайте го с бяло, сребристо, бежово, червено.

Хол в сиво

Сивият цвят лесно се съчетава с повечето от останалите тонове и е подходящо поле за изява за творческите натури. На неговия фон добре изпъкват картини и други произведения на изкуството, както и контрастен и цветен текстил. Сивото създава спокойна атмосфера и усещане за комфорт.


За да изберете точния цвят за вашият хол е добре да си отговорите на няколко въпроса: През кое врем