Идеи за малка, но уютна дневна

16/10/2019, 14:05:51
Оценка 5 от общо 2 гласа
16/10/2019
Идеи за малка, но уютна дневна

Съществуват много дизайнерски трикове, с помощта на които малката всекидневна може да стане просторна, удобна и стилна. С правилното планиране и подбор на цветовете и материалите без проблем дефектът може да бъде превърнат в ефект.

От съществено значение, при планирането на интериора, са формата и изложението на стаята както и разположението на вратите и прозорците. Наличието или липсата на естествена светлина влияят силно върху начина, по който възприемаме пространството. В квадратната дневна лесно могат да бъдат разположени различни мебели със стандартни форми и размери. Ако холът е правоъгълен то тогава най-подходящо е меката мебел да бъде с ъглова форма. Може да намалите усещането за тясна стая с помощта на тапети с хоризонтални ивици или подходяща подова настилка.

Малката стая с правилна форма може да обзаведете стандартно – поставете компактен диван до стената с малка масичка за кафе пред него и телевизор на отсрещната стена. Избягвайте да поставяте телевизора срещу прозореца. Ако все пак това е единствения вариант, осигурете си плътни щори.

Под телевизора може да се постави малък скрин или декоративна камина.

Малкия хол може да бъде съчетан и с работно място като за целта е най-добре да използвате компактна работна масичка или плот, прикрепен към стената. Той може да бъде като част от секцията или да е подвижен и да се прибира когато не се използва.

За малката всекидневна е най-добре да заложите на светли и хладни тонове. Подходящи са бяло, шампанско, сиво, бежово, бледо жълто, резеда, светло синьо. Не прекалявайте с цветовете, нека има един основен цвят, за предпочитане бял, сив или бежов и още един-два акцентни цвята.

Малкият хол няма нужда от много мебели. Компактен диван, холна масичка и скрин са достатъчни. Малка модулна секция около ТВ къта също е добър вариант и не заема много място. Ако пространството е достатъчно може да поставите работна масичка или люлеещ се стол. Изберете мебели в неутрални, земни тонове или със светли, лъскави повърхности, които отразяват светлината.

Добре е прозорците да са максимално открити, заложете на ефирни текстилни щори или тюлени пердета. Не прекалявайте с декорациите. Няколко саксии с живи цветя, часовник, картина са достатъчни.

За стените изберете боя или едноцветни тапети в светли тонове, за предпочитане бяло. На едната стена може да поставите фототапет с ефект на визуално увеличаване на пространството. За подовата настилка е подходяща избелена дървесина или плочки в светъл нюанс. Мек едноцветен килим ще внесе уют и топлина.


Съществуват много дизайнерски трикове, с помощта на които малката всекидневна може да стане просторн