Телевизор в спалнята - съвети за разположение и размер

07/05/2019, 10:30:48
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/05/2019
Тагове:
Телевизор в спалнята - съвети за разположение и размер

Темата „за или против телевизор в спалнята“ е разисквана неведнъж. Отговорът не е еднозначен тъй като всичко зависи от индивидуалните желания и навици на семейството. Безспорно е удобно да гледаш телевизия легнал а и светлината от уреда може да служи като нощна лампа. Много хора използват устройството за заспиване като го настройват да изгасне след определено време.

Противниците на идеята твърдят, че телевизията преди сън пречи на пълноценната почивка. Така или иначе според проучвания огромен процент от хората имат телевизор в спалнята си. Ако и вие сте от тях вижте в тази тема различни варианти за позициониране на устройството и вписването му в интериора на спалнята.

Височината на телевизора от пода трябва да бъде поне 1 метър. Той трябва да се пада приблизително на нивото на очите когато сме легнали.

Къде да монтираме телевизора?

На стената

Най – разпространения метод за позициониране на телевизора в спалнята (а и не само там) е чрез стенен монтаж. Той ви дава най – добър контрол върху височината на позициониране, тъй като не се съобразявате с мебели. Освен това така се пести и място тъй като отпада нуждата от шкаф или друг вид стойка за устройството.

Върху мебел

Много често телевизора в спалнята се поставя върху скрин срещу леглото. Това е удобно решение тъй като няма нужда да дупчите стени, да купувате стойки и т.н. Този метод си има един основен недостатък и той е, че се съобразявате с височината на шкафа, а това не винаги е добра идея защото може телевизорът да се окаже по – ниско от желаното. Този проблем обаче отпада напълно ако си направите скрина по поръчка с избрана, от вас, височина.

При поставянето на телевизора върху мебел има и риск той да бъде бутнат и дори счупен от играещи, в близост до него, малки деца.

Скрит в мебел

В случай, че не искате телевизорът да бъде на показ в спалнята съществуват най – различни варианти да го прикриете в мебели като шкафове, гардероби или специално създадени, за целта, движещи се, панели.

На тавана

Стойките за таван са добро решение за спалнята, най – вече от гледна точка на спестяване на пространство. Голяма част от тях предлагат различни степени на накланяне и въртене и дори прибиране на екрана когато не се гледа.

За монтиране на телевизор в спалнята или детската стая е добре да използвате регулируеми скоби, тъй като когато гледаме телевизия в легнало или полуседнало положение може да се наложи лек наклон на екрана. Също така с помощта на тези скоби телевизорът може да се завърта на ляво или на дясно при нужда.

Колко голям телевизор да изберем?

Общоприетият метод за установяване на размера на екрана е да измерим разстоянието от телевизора (мястото където ще бъде монтиран) до мястото, на което ще се гледа (в случая леглото) и да умножим числото по 25. Така получаваме препоръчителния размер на екрана в инчове. Например при разстояние 2 метра, размерът на екрана трябва да бъде 50 инча. Това се отнася за Full HD устройствата.

При UHD телевизорите полученото число се умножава по 39 заради по – доброто качество на картината. Така например при разстояние 2 метра, размерът на екрана следва да бъде 78 инча.


Темата „за или против телевизор в спалнята“ е разисквана неведнъж. Отговорът не е еднозн