Спалня в скандинавски стил

09/09/2020, 10:33:29
Оценка 5 от общо 2 гласа
09/09/2020
Тагове:
Спалня в скандинавски стил

Спалнята в скандинавски стил е модерна, практична и семпла едновременно. На почит са естествените материали, светлината и минимализмът.

Характерни особености на спалнята в сканди стил:

  • Декорът е представен от естествени материали, светли цветове, семпли и опростени форми;
  • На почит са големите, открити прозорци, пропускащи възможно най-много естествена светлина;
  • Спалнята в скандинавски стил трябва да излъчва спокойствие, хармония, чистота;
  • Минимализмът е отличителен белег на северния стил. Текстилът е представен от естествени материали, а декорацията е предимно от дърво, кожа, глина, зелени растения;
  • Практичността и удобството са на първо място при планирането на интериора;

Цветовата гама

Сканди стила залага на светлите цветове – бяло, сиво, бежово, бледозелено. Кафяво, тъмносиньо и черно също се срещат. Характерни са и дървесните нюанси.

Стените

Стените най-често са едноцветни, изчистени, но могат да бъдат облицовани и със светли тапети. Декорацията е представена от постери, фотографии, фототапети, стикери. Декоративните тухли в бял цвят също са подходящи.

Подът

Най-подходящата настилка в скандинавски стил несъмнено е естественото дърво. В краен случай негова добра имитация – качествен ламинат. Пъстро килимче или черга внасят колорит и уют.

Осветление

Интересните осветителни тела са на почит тук. Големи, нестандартни полилеи, хартиени абажури или дори открити крушки – разнообразието е голямо. Важно е стаята да е добре осветена.

Мебелите

Препоръчва се да се използват минимално количество компактни и мултифункционални мебели. Те не трябва да са тежки, обемни и да заемат много място. Гардеробът може да е заменен от открити щендери или дрешник в ниша, а нощните шкафчета от малки масички или табуретки. Реставрирането на ретро мебели е отличителна черта на северния дизайн.

Най-често се залага на мебели от естествено дърво или метал.

Декорацията

Макар и да наподобява на минималистичен дизайн, сканди стила е забележителен със своите декорации. Ръчно изработените елементи са чудесен избор. Може да украсите спалнята с красиви свещници, фотографии или постери, огледало и разбира се – зелени растения в саксии или кошници.

Голям часовник също е отличен вариант.

Текстилът най-често е от естествени материи – вълна, кожа, памук.

Прозорците

Най-добре е да украсите прозорците с леки, прозрачни пердета, които пропускат светлината. Римските щори също са подходящи. Ако се налага затъмняване може да комбинирате с плътни завеси.

Как да внесем скандинавски стил в спалнята?

Декорирайте с елементи, характерни за северния край – дървени пънчета, зимни картини, декоративни възглавнички със снежинки, елени, мечки.

Сложете ефирни, прозрачни завеси на прозорците, използвайте плетени кошове за съхранение, премахнете тежките, обмени мебели.

Отглеждайте зелени и пъстролистни растения в саксии или плетени кошници.

Заменете гардероба с открит щендер и закачалки.

Сменете текстила – заложете на естествени кожи и поставете пъстър килим.


Спалнята в скандинавски стил е модерна, практична и семпла едновременно. На почит са естествените ма