Спалня с усвоен балкон

07/06/2019, 10:46:58
Оценка 5 от общо 3 гласа
07/06/2019
Тагове:
Спалня с усвоен балкон

Приобщаването на балкона към стаята е често срещан начин да се увеличи жилищната площ в малките апартаменти. Това, разбира се има своите предимства и недостатъци. С усвояването на лоджията прибавяме няколко квадрата към малката спалня и можем да ги използваме за да разположим на тях малък скрин за съхранение на дрехи или други вещи, работна масичка, малка библиотека с кът за четене или мини зона за почивка.

Тези няколко квадрата могат да са от решаващо значение за комфорта на семейството когато спалнята е наистина маломерна. Също така по този начин осигуряваме приток на повече естествена светлина в помещението.

От друга страна едно такова усвояване трябва да бъде документално разрешено. Неправилно извършеният ремонт може да окаже влияние върху стабилността и сигурността на сградата. Балконът не е предвиден да издържа на високо натоварване и това трябва да се има предвид при планиране на обзавеждането. Не бива да поставят твърде обемни и тежки мебели върху него.

Освен това ще трябва да помислите за подходяща хидро и топлоизолация. Пода на терасата ще бъде по – студен от останалата част на стаята, освен ако и балконът на етажа под вас не е усвоен. Ако терасата над вас е открита рискувате тавана на балкона ви да протича при дъжд или топене на сняг. Това освен, че ще се отрази на температурата в цялата стая може да доведе до образуване на мухъл и да наруши покритието на стената. Задължително обмислете всички детайли и се консултирайте със специалист преди да предприемете подобна стъпка.

Ще се наложи да преправяте и електрическата инсталация ако на балкона няма контакти, а такива вероятно ще си ви необходими.

Изолацията е от съществено значение за вашия комфорт така че не я пренебрегвайте. Задължително направете качествена външна изолация както и подова. Допитайте се до специалисти за избор на точните материали в зависимост от конкретната ситуация. Изберете също така качествена дограма. Тя има съществена роля за температурния комфорт и микроклимата в жилището.

Ако вече сте решили да приобщите балкона към спалнята, разгледайте няколко варианта за интериора на новото помещение и изберете най – удачния за вас:

Поставете бюрото на усвоения балкон, а остатъка от стената може да се ползва като удобен кът за четене

Балконът е идеалното място за кът за разкрасяване с тоалетка, а и това е най – светлата част от стаята, което я прави много подходяща за целта.

Създайте мини градина от интериорни растения, които ще внасят свежест, зеленина и настроение в спалнята. Освен това ще пречистват въздуха и ще подобрят съня ви.

На бившия балкон може да обособите чудесно кътче за почивка с мини канапе или висящо кресло и масичка за кафе.

Приобщения балкон е идеален и за работно място. В него чудесно се вписва малко бюро или компютърна масичка и стол. По стените могат да се окачат рафтове за съхранение на документи или други принадлежности.


Приобщаването на балкона към стаята е често срещан начин да се увеличи жилищната площ в малките