Осветление в спалнята

21/01/2022, 09:53:24
Оценка 5 от общо 2 гласа
21/01/2022
Тагове:
Осветление в спалнята

Правилно организираното осветление в спалнята, ще ви помогне да създадете приятна и релаксираща атмосфера, подходяща за почивка, романтика, сън.

Основни правила при планиране на осветлението

1. Ако спалнята е със северно или западно изложение, липсата на светлина сутрин, може да повлияе негативно на естествения циркаден ритъм на човек. В такива случаи се препоръчва да използвате лампи със студена светлина.

2. Ярката светлина вечер може да наруши спокойствието и съня в последствие. Заложете на мека, приглушена светлина, която помага за естественото отделяне на мелатонин (хормона на съня).

3. Не разчитайте само на едно осветително тяло. Разделете спалнята на зони, спрямо нейното разположение – работно бюро, кът за четене, нощна лампа до леглото, гледане на телевизия и т.н. Помислете дали искате да подчертаете архитектурни или интериорни елементи чрез насочващо осветление и планирайте броя и разположението на осветителните тела.

4. Желателно да има няколко превключвателя на различни места в стаята – до вратата за общото осветление; близо до леглото – за четене и подготовка за сън; около работната зона – ако е необходимо;

5. Добра идея е да изберете осветителни тела с димиране – това е адаптиране на светлината спрямо моментната ни нужда и позволява постепенно намаляване на осветлението за да може организма да се настрои за сън.

6. Топла или студена светлина? Зависи от функционалните зони в стаята:

  • Основно осветление на тавана: жълто, може би по-близо до бяло (4000-5000K).
  • Нощни лампи: възможно най-топла светлина (2500-4500K).
  • Огледало за тоалетка: неутрална светлина (5000-5500K).
  • Работна зона: неутрална светлина със студен нюанс (5500-6500K).

Какви осветителни тела да изберем

Полилей

Най-популярния вид осветително тяло за общо осветление е полилеят. Най-добре изберете такъв с умерена, дифузна светлина. Големината му зависи от размера на помещението и височината на тавана. Монтирайте полилея над долната трета на леглото.

Аплици

Аплиците са стенни осветителни тела, които допълват основното осветление, подчертават определени интериорни елементи, създават уютна атмосфера. Може да се използват за четене, за подготовка за сън, за осветяване на произведения на изкуството. Светлината може да бъде насочена надолу или нагоре към стената за оптимално разсейване. Най-подходящото място за монтиране на аплици е от двете страни над леглото, около тоалетката или къта за четене.

Спотове

Практични и елегантни осветителни тела, които са много предпочитани заради своята функционалност, простота и ненатрапчивост. В малки стаи, спотовете са подходящи за основно осветление, стига техния брой и разположение да се съобразят с формата и размера на спалнята. В повечето случаи се използват като допълващо осветление – за четене, нощна лампа, за гримиране или подчертаване на декоративни елементи.

Удобство е, че повечето модели са регулириуеми и осигуряват насочване на светлината, там където е нужна.

LED ленти и лунички

Подходящи са за допълнително осветление. Монтират се най-често на окачен таван, но може да бъдат поставени и на стената. Създават романтична и уютна обстановка, а светлината от тях е дискретна и приглушена, което я прави отличен избор за спалнята.

Плафони

Плафонът е таванно осветително тяло с различна форма, използва се за централно осветление. В малка спалня може да е напълно достатъчен за основно осветително тяло. Най-добре заложете на модел с матирано покритие за да избегнете неприятни отблясъци.

В кои зони е нужно осветление?

Централно осветление

Осигурява се чрез таванно осветително тяло – полилей, пендел, плафон, по-рядко чрез спотове. Това е основното осветление за всяка стая. Обикновено то доставя най-силната светлина.

Декоративно осветление

Чрез него може да подчертаете картини, фотогалерия, скулптури, сувенири. Може да бъде таван с LED светлини, имитиращ звездното небе. Осигурява се обикновено чрез спотове, лунички, аплици, LED ленти.

Гардероба

Ленти за осветление на рафтовете в гардероба или дрешника ще осигурят удобно и лесно подреждане и намиране на дрехите и аксесоарите.

Тоалетката

Ако разполагате с тоалетка, огледало и кътче за разкрасяване в спалнята, то определено се нуждае от допълнително осветление чрез спотове, аплици, LED ленти.

Къта за четене

Подходящи са различни настолни, стенни или подови лампи. Ако разполагате с кресло и стаята е голяма или средна по размер, удачно е да заложите на подов лампион, който придава изисканост и уют. Спотовете с регулириуеми глави също са подходящи.

Работната зона

Ако имате работно бюро в спалнята, то помислете за удачно осветление чрез стенни аплици, спотове с възможност за насочване или настолна лампа.


Правилно организираното осветление в спалнята, ще ви помогне да създадете приятна и релаксираща атмо