Дневна в кънтри стил

08/01/2020, 15:59:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/01/2020
Дневна в кънтри стил

Всекидневната в кънтри стил е идеалното решение за всички, които искат да избягат от градската суета, да усетят близостта с природата и да се отпуснат в уютна и топла атмосфера след забързан работен ден.

Въпреки неоспоримите ѝ предимства, тя рядко се използва за съвременни градски жилища, особено апартаменти. Подходяща е за къща, крайградска вила или планинска хижа.

Отличителни черти на дневната в кънтри стил:

  • Естествени материали или умело подбрани техни имитации;
  • Интериорни елементи с автентичен характер – суров дървесина, състарена подова настилка, груба зидария, плетени кошници и аксесоари;
  • За интериорът в селски стил не са подходящи високотехнологични уреди, лъскави повърхности и гланцирани мебели и аксесоари;
  • Традиционен текстил;

Цветова гама

Холът в кънтри стил се отличава с естествени нюанси – кафяво, бежово, пясъчно, бяло, дървесни тонове, глина. За акцентни се избират цветове, характерни за рустик стила – винено червено, тъмно зелено, старо злато, или светли цветове – жълто, бледо синьо, резеда.

Материали и облицовки

На почит са дървените материали. Те намират приложение като подова настилка, облицовка за таван или стена, мебели, аксесоари, врати и прозорци. Дървото е естествено, често грубо, необработено или състарено.

За стените освен дървена ламперия са подходящи тапети или груба мазилка, зидария.

За пода най-предпочитания вариант е дюшеме, паркет или качествен ламинат, който добре имитира естествен паркет. Тъй като кънтри стила най-често се избира за вили или селски къщи, които се нуждаят от сериозно отопление през зимния сезон може да заложите на гранитогрес, за да може да поставите под него подово отопление. Добре е той да имитира дърво за постигане на по-уютна атмосфера.

Мебели

Мебелите също са от естествено грубо обработено дърво. Подходящи са антики или интересни мебели със състарен дизайн. Може да използвате старинна пейка-ракла, ретро канапе, бюфет и други нестандартни мебели, които няма да срещнете в модерния хол. За дивана е подходяща кожена тапицерия. Плетените столове, ретро сандъци или куфари, използвани като холна масичка ще придадат автентично очарование на кънтри дневната.

Осветление, декор, текстил

Препоръчва се мека, топла, разсеяна светлина. Използвайте висящ ретро полилей или интересни фенери.

Изберете леки, памучни или ленени завеси за прозорците. Вълнени, ръчно тъкани килими и покривки за дивана са характерни за селския стил. Ленена покривка за маса и интересни бродирани салфетки ще допълнят кънтри атмосферата. Отличителна черта са и животинските кожи.

Ръчно направени сувенири, антични часовници, дървени или глинени аксесоари, старинни фотографии в рамки ще придадат уют и ще допълнят типичния селски стил.

Камината

Няма как да не обърнем внимание на този забележителен акцент в кънтри дневната. Камината заема почитно място там. Въпреки че е най-добре да бъде стандартна зидана камина, това не винаги е възможно, а и не е най-практичното решение. Затова ако търсите по-модерни и удобни идеи заложете на камина на биоетанол или пък електрическа такава. Съвременните модели доста успешно имитират естествения пламък без да ви е нужен комин и без да се налага да поддържате огън и да почиствате камината.

Разбира се за хижа в планината, която се използва през зимния сезон класика си остава стандартната камина, която внася несравним уют и топлина.


Всекидневната в кънтри стил е идеалното решение за всички, които искат да избягат от градската суета