ТОП 5 цветове за кухнята

01/05/2019, 09:44:38
Оценка 3.7 от общо 6 гласа
01/05/2019
Тагове:
ТОП 5 цветове за кухнята

Основни правила при избор на цвят за кухнята:

- Кухни със северно или източно изложение, както и такива с малки прозорци или засенчени през повечето време ще изглеждат по – приветливи в ярки и топли цветове. Ако кухнята е достатъчно слънчева може да изберете и тъмен, наситен цвят.

- За малката и тясна кухня заложете на бледи пастелни тонове.

- Не е препоръчително да използвате студени тонове в просторна кухня, тъй като това може да създаде усещане за празнота и липса на уют. Особено ако в кухнята липсва достатъчно слънчева светлина. Най – добре заложете на ярки и топли нюанси.

- Ако изберете семпли цветове за стените като бяло и бежово може да създадете контрастиращи акценти с помощта на мебелите, декоративни текстил, аксесоарите. Ако заложите обаче на пъстри тапети, то задължително изберете едноцветни мебели.

- Според фън шуй е препоръчително за кухнята да изберете светли нюанси като бяло, жълто, светло зелено, бежово, светло кафяво.

За да научите повече за интериорния дизайн, запишете се за безплатно обучение - https://designacademy.bg/index.php?q=free&id=12

Вижте кои са най – подходящите цветове за кухнята:

Кухня в зелено

Зеленият цвят се свързва с пролетта, природата, здравето, излъчва положителна енергия и хармония. Той действа релаксиращо на психиката и е много подходящ за кухнята, ако тя е комбинирана с трапезария или дневна зона. Кухнята в зелено е свежа, елегантна, уютна. Цветовете, с които може да съчетаете зеления цвят са много: бяло, сиво, бежово, слонова кост, дървесни нюанси, кафяво, черно.

Кухня в бежово

Бежовият цвят е неутрален, мек, създава хармония, успокояващо усещане, комфорт. Подходящ е за кухня, съчетана с дневна. Може да се комбинира с всички останали цветове за постигна на различни декоративни ефекти.

Кухня в жълто

Жълтото е слънчев, жизнерадостен, топъл цвят и е един от най – подходящите за интериора на кухнята. Чудесен избор е за малки и тъмни помещения. Комбинира се добре със зелено, сиво, черно, кафяво.

Кухня в оранжево

Оранжевият цвят е подходящ за слънчеви и енергични хора, които обичат да експериментират. Той се асоциира с галещите слънчеви лъчи, романтичния залез, пясъка на плажа или пъстрите есенни листа.

Оранжевият цвят е подходящ за кухни със северно или източно изложение, както и за такива, в които по някаква причина липсва достатъчно количество естествена светлина.

Тъй като оранжевият цвят е активен и силен той потиска останалите цветове в помещението затова не прекалявайте с употребата му.

Оранжевият цвят има богата палитра от нюанси – мед, кехлибар, охра, теракота, морков, праскова, корал…изберете вашия тон според останалите цветове в стаята, светлината и разбира се – индивидуалните ви предпочитания.

Кухня в бяло

Кухнята в бяло е устояла на променящата се мода през годините и се е наложила като класическо и стилно интериорно решение. Въпреки че е типична за скандинавския интериор, тя е подходяща още за модерния, шаби шик, минималистичния или провансалския стил на обзавеждане.

Белият цвят е подходящ за всяка кухня, независимо от нейния размер, форма или изложение, но най – полезен би бил в малка и тясна кухня с недостатъчен приток на светлина.

Белият цвят е универсален и чудесно се комбинира с всички останалите цветове. За да „разчупите“ леко стерилната обстановка, която бялото създава може да добавите цветни акценти под формата на текстил, осветителни тела или други аксесоари, картини.


Основни правила при избор на цвят за кухнята: - Кухни със северно или източно изложение, както и та