Кухня в средиземноморски стил

11/12/2019, 10:15:36
Оценка 4.3 от общо 3 гласа
11/12/2019
Тагове:
Кухня в средиземноморски стил

Кухнята в средиземноморски стил внася топло и слънчево настроение в дома. За да го постигнете не е нужно да правите големи разходи, а просто да заложите на светлина, простор, семпли форми, мебели и текстил от естествени материали, зелени растения и декорации с подръчни средства.

Цветова гама

Средиземноморския стил произхожда от Гърция, Италия, Испания. Водещи при гръцкия стил са студените цветове – бяло, синьо, мента, разредени с червено, оранжево, лимонено жълто и светло дърво.

Атмосферата, която се създава наподобява свежия полъх на морския бряг – слънце, топлина, релакс.

Ако искате да заложите на по-топла палитра, погледнете към италианския интериор. При него преобладаващи са медните нюанси, оранжево, пясъчно жълто, маслина.

Трапезария

Трапезната маса е сърцето на средиземноморската кухня. Тя събира цялото семейство и за нея обикновено е отреден центъра на стаята. Ако кухнята е много малка, масата може да бъде заменена от компактен бар или малка кръгла масичка, макар че ще се загуби автентичността на средиземноморския дизайн.

Кухненски шкафове

Кухнята в средиземноморски стил има ретро и кънтри излъчване. Гланцираните кухненски шкафове и лъскави, гладки повърхности не са подходящи за нея. Заложете на шкафове от естествено дърво или MDF с естествен фурнир. Придържайте се към цветовата гама, подходяща за стила: бяло, бледо синьо, маслина, мента.

Довършителни материали

Пъстрите керамични плочки или такива в стил пачуърк са отличителна черта на средиземноморския стил. Те са идеални за плот или гръб на кухнята. Може да заложите и на принт стъкло, изобразяващо морския бряг или традиционни за средиземноморието плодове и билки.

За стените са подходящи боя, декоративни тухли или изкуствен камък. Тапети не се препоръчват. Каменната и тухлената зидария придават типично очарование на средиземноморската кухня.

За тавана са подходящи дървени декоративни греди.

Подовата настилка най-често е гранитогрес, но ако търсите повече уют и по-топло усещане може да заложите на дюшеме или паркет в светъл цвят. Ако изглежда леко избеляло и износено ще придаде допълнителен чар.

Текстил

В средиземноморската кухня текстилът се използва пестеливо. За прозорците е добре да заложите само на щори, а ако много държите на завеси изберете леки и ефирни от тюл. Подходящи са груба ленена покривка, дантелени салфетки, малка рогозка на пода.

Осветление и декор

Осветлението е важна част от средиземноморския интериор. Ако кухнята е на нисък етаж или със северно изложение, изкуственото осветление е важно и е най-добре да заложите на няколко източника на светлина. Подходящи са стенни или висящи лампи в кънтри стил изработени от дърво, ковано желязо.

Декорация е представена от плетени кошници, интересни полилеи, голям часовник, красиви прибори и кухненски аксесоари. Посудата често стои открита, на рафтове без врати.

Масата е украсена с пресни цветя и плодове, а по первазите са поставени стайни цветя и билки в глинени съдове и ретро вази.

На почит са плетените мебели и аксесоари от изкуствен ратан, както и ретро люлеещ се стол и фотьоил.


Кухнята в средиземноморски стил внася топло и слънчево настроение в дома. За да го постигнете не е н