Как да създадем удобна кухня

10/11/2020, 09:56:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
10/11/2020
Тагове:
Как да създадем удобна кухня

Интериорът на кухнята е много важен не само от естетична, но и от функционална гледна точка. Създаването на практична и уютна кухня ще ни даде възможност да готвим и да се храним в нея с удоволствие. За целта тя трябва да е правилно организирана, подредена, лесна за почистване.

Как да създадем удобна кухня?

Правилото за работния триъгълник

Работния триъгълник е ключът към удобната кухня и готвенето с лекота. Това е мястото, което се образува между хладилникът, мивката и печката. В него не трябва да има препятствия, които затрудняват придвижването и работата на домакините. Разстоянието трябва да е оптимално и с минимални движения да достигаме до всяка една точка като същевременно не е твърде тясно и можем да се движим свободно.

Работния триъгълник изглежда различно спрямо оформлението на кухнята – дали тя е ъглова, линейна, П-образна. Според специалистите оптималното разстояние между различните зони в кухнята е от 1 до 2.7 метра.

Оставете свободно пространство

Около най-често използваните зони трябва да има свободно място, което ще ви е от полза при работа. Например последните 30 см. от плота до печката трябва да бъдат свободни за да може да поставите на тях горещ съд по време на готвене. Около мивката също трябва да има пространство, на което да слагате продукти и съдове за миене. Не претрупвайте плота с малки уреди като тостер, блендер и т.н. нито с различни аксесоари. Ако имате възможност „скрийте“ дребните уреди в шкаф. Така не само няма да ви пречат по време на работа, но и кухнята ще изглежда подредена, стилна и просторна.

Оставете и достатъчно пространство за придвижване между работната зона и трапезната маса или диванът, ако има такъв. В малката кухня избягвайте барплота или острова, колкото и да са практични и модерни.

Поставете съдомиялната до мивката

Монтирайте съдомиялната машина възможно най-близо до мивката. Това е най-практичното решение и от гледна точка на ВиК инсталацията, но и най-удобното за вас. Разнасянето на съдовете преди и след измиване е излишно, трудоемко и напрягащо. Най-добре е разстоянието между съдомиялната и мивката да не бъде повече от 1.5 метра.

Подредете работния плот

Поддържайте плота подреден и ще се изненадате колко по-лесно и приятно е готвенето когато разполагате с пространство и добра организация. Помислете предварително за съхранението на нещата, които използвате постоянно – поставете стенна поставка за ножове, а под плота – чекмедже за бъркалки и други принадлежности.

Добро осветление на работната повърхност

Монтирайте LED осветление на долната страна на шкафовете над работния плот. Добра идея е да поставите такова и над печката, а защо не и в чекмеджетата? Важно е работните повърхности да са добре осветени.

Изберете практични материали

Когато избирате кухненски гръб и плот обърнете специално внимание на това колко лесно се поддържат. Не забравяйте, че те се мокрят и цапат доста и е важно почистването да е бързо и безпроблемно. В това отношение плочките не са най-добрия вариант, тъй като по фугите се натрупват замърсявания, а и с времето те променят цвета си. Ако в тях навлезе влага може да се развие плесен, която се отстранява трудно и е опасна.

Фасадата на кухнята също трябва да се почиства редовно. Разбира се, гладката повърхност се поддържа най-лесно.

Осигурете достатъчно място за съхранение

Това е едно от най-трудните неща – съхранението в малката кухня. Все пак с добра организация всичко е възможно. Първо, опитайте да подредите кухнята минималистично. Изхвърлете или приберете в мазето, всичко което не използвате. Много хора държат в кухнята различни неща „за всеки случай“, които се оказва, че не ползват с години. Заложете на малко на брой, но качествени съдове и принадлежности за приготвяне на храна. Групирайте вещите по предназначение. Съхранявайте подправки, бъркалки, тенджери и тигани близо до печката.


Интериорът на кухнята е много важен не само от естетична, но и от функционална гледна точка. Създава