Как да разположим мебелите и уредите в кухнята

19/02/2021, 13:32:58
Оценка 3.6 от общо 5 гласа
19/02/2021
Тагове:
Как да разположим мебелите и уредите в кухнята

Едно от най-важните решения, които трябва да вземем при ремонтът на кухнята е как да разположим мебелите и оборудването.

Основни правила при обзавеждането на кухнята

 • Начертайте скица с точни размери на помещението и обозначете местата на вратите и прозорците. Помислете къде ще разположите кухненските шкафове, мивката, домакинските уреди, масата за хранене.
 • Имайте предвид, че височината на кухненския плот станратно е 90 см.
 • Добре e готварската печка да се намира близо до прозорец или балконска врата, на разстояние не повече от 50-60 см.
 • Абсорбаторът обикновено се монтира на 65-70 см. от повърхността на печката.
 • Най-практично е хладилникът да бъде поставен в ъгъла, но достатъчно близо до мивката и готварската печка.
 • Миялната машина и пералнята се монтират близо до мивката и канализационните комуникации.
 • Оставете поне 120 см. между успоредно разположени модули, така че да не се затруднява движението и отварянето на вратите на шкафовете.
 • Ако искате да разположите кухненското обзавеждане на две успоредни стени, а разстоянието между тях е по-малко от 240 см. то изберете по-плитки шкафове от стандартните 55 см. и намалете малко дълбочината на термоплота.
 • Стандартното разстояние между долен и горен ред шкафове е 60 см. но не е задължително стриктно да се придържате към това правило. При различна височина на плота, то може да бъде променено, така че да е удобно на домакините.
 • Не е желателно котлоните да се инсталират непосредствено до стената или кухненската колона. Нужно е поне 20-30 см. отстояние за да се събират дръжките на тиганите.
 • Не инсталирайте съдомиялната машина непосредствено до ъгъла в Г-образна или П-образна кухня, тъй като поставянето на съдове в нея се затруднява.
 • Постарайте се да оползотворите ъгловия модул – това е особено важно в малка кухня, където всяко кътче за съхранение е ценно.

Зониране на кухнята

Общата височина на кухненското оборудване може да разделим условно на 4 зони:

 • Много ниска – от пода до ниво на 40 см – тази зона е слабо видима и трудно достижима, тъй като се налага навеждане, поради което не е много удобна за ползване. Добре е там да разположите посуда и аксесоари, които се изпозлват рядко.
 • Ниска – от 40 до 75 см. – отново не е много удобно, тъй като се достига с приклякане, удачна е засъхранение на посуда и уреди със средни до големи размери – тави, тенджери, дребни кухненски уреди.
 • Средна – от 75 до 180 см. – това е най-достъпната, видимата и често използвана част от кухнята. В нея може да разположите прибори и съдове, които използвате ежедневно както и малки и чупливи неща като чаши, порцеланови сервизи, чинии.
 • Висока – над 180 см. – в тази зона може да монтирате рафтове за съхранение на неща, които изпозлвате изключително рядко, тъй като е трудно достижима. Ако останалото пространство ви е достатъчно, не е нужно да оборудвате и тази зона.

Трапезната зона трябва да бъде разположена възможно най-далеч от зоната за готвене като по възможност двете трябва да бъдат разделени от кухненски остров или барплот, стелаж или друга мебел. Между масата и най-близките мебели трябва да остава разстояние от поне 70-80 см. за свободно движение. За да зонирате визуално пространството за хранене може да го повдигнете на подуим или да изберете различна подова настилка, стенна облицовка, допълнително осветление.

За да направите кухнята максимално удобна и функционална е добре да спазите правилото на работния триъгълник. Това означава мивката, печката и хладилника да образуват триъгълник като разстоянието между тях да не е повече от 120-170 см. С това разположение готвенето ще бъде улеснено и без излишни движения и губене на време от страна на домакините.

За максимално удобство е добре между печката и мивката да има разстояние между 60 и 120 см. както и от двете страни на печката да има свободно място от поне 40 см. В краен случай печката може да се инсталира в ъгъла, но е важно да бъде в близост до прозорец и въздуховод.

Как да разположим кухненското обзавеждане?

В права линия

Това е разположение, при което долните и горните шкафове, работния плот и уредите са на една стена. Това е компактен вариант подходящ за малки помещения, лесен за изпълнение и сравнително удобен. Добро решение е за малки жилища, при които кухнята е съчетана с хол или антре. Има основен недостатък – правилото на работния триъгълник не може да бъде приложено.

П-образна кухня

Това е т.нар П-образно разположение. Кухненското оборудване се монтира на три стени под формата на буквата П. Лесно може да бъде постигнат функционален работен триъгълник. Подходяща е за дълги и тесни стаи, но разстоянието между двете срещуположни стени трябва да бъде поне 240 см.  В противен случай след монтиране на шкафовете и уредите няма да остава свободно място за движение.

Може да се приложи и в простони квадратни стаи, но в такъв случай масата за хранене ще се окаже в центъра на стаята, което създава неудобства при преминаване и готвене.

Г-образна кухня

Това е едно от най-често срещите разположения, при които кухненското оборудване се монтира на две съседни стени – дълга и къса. Удобно е за малки пространства, намалява излишните движения в кухнята, позволява монтирането на кухненски остров, остава достатъчно място за движение и за оформяне на трапезна зона.

Работния плот може да бъде съчетан с перваза на прозореца и максимално да се ползотвори ъгъла.

Кухня с остров или барплот

Кухненския остров безспорно е много удобен, тъй като площта му може да се използва за готвене и сервиране, а долната му част – за съхранение. За да остане достатъчно свободно пространство за придвижване обаче и да бъде кухнята максимално ергономична се препоръчва инсталирането на кухненски остров в сравнително големи помещения с минимален размер от 17 кв.м.

Минималното комфортно разстояние между работния плот и острова е 90 см. Така може да работите спокойно между двете зони и да отваряте вратите на съдомиялната, готварската печка и шкафовете. Височината на острова стандартно е колкото тази на плота – около 90 см.

Барплот може да бъде инсталиран и в по-малка кухня. Той може да се използва както при готвене, сервиране така и за хапване или пиене на кафе. Освен това визуално разделя кухненската част от трапезарията и дневната.


Едно от най-важните решения, които трябва да вземем при ремонтът на кухнята е как да разположим