Как да обособим трапезария в жилището

14/12/2021, 16:45:42
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/12/2021
Тагове:
Как да обособим трапезария в жилището

Трапезарията е мястото, което събира цялото семейство поне веднъж дневно и се превръща в любимото ни кътче по време на празници, семейни тържества, вечеря с приятели. Затова е важно да отделим специално внимание при избора на мебели и организацията на пространството.

Как да обособим трапезария спрямо размерите на жилището?

В дневната или в кухнята

Повечето съвременни жилища не разполагат с отделна стая за трапезария и се налага тя да бъде обособена в кухнята или хола. А много често, трите зони са организирани в едно общо помещение - дневен тракт. Това, разбира се, има своите предимства и недостатъци.

Най-често, трапезарията се обособява в дневната. В такъв случай е важно да съчетаем трапезната маса и столове с холното обзавеждане. Желателно е те да са в един стил, за да се постигне елегантно и гостоприемно пространство. Двете зони могат да бъдат визуално разделени чрез различни подови настилки или стенни покрития, различни осветителни тела, при възможност трапезарията може да бъде повдигната върху подиум. Красива и практична етажерка също може да служи за зониране.

Ако кухнята е достатъчно голяма, трапезния кът може да се разположи в нея. Предимството е, че всичко е на една ръка разстояние и сервирането става бързо и лесно. В този случай, обикновено мебелите се ограничават до маса и столове или кухненски ъгъл, тъй като не остава място за други.

Най-често, кухнята, трапезарията и всекидневната се обособяват в едно голямо, общо помещение. Тук отново имаме удобството на близостта на работната зона в кухнята с мястото за хранене. Също така домакините винаги са сред своите гости, дори по време на приготвяне и сервиране на храната.

Отделна трапезария

Ако разполагате със стая, предвидена за трапезария, имате възможност за по-богато и разнообразно обзавеждане. Освен маса и трапезни столове, може да добавите бюфет, скрин, витрини и етажерки. Важно е стаята да бъде в близост до кухнята с цел удобство при поднасяне на храната и отсервиране.

Мебели за трапезария

Трапезна маса

Тя трябва да бъде с правилните размер и форма спрямо наличното пространство. Практична идея е да се спрете на разтегателна маса, за да може да приемате гости, а в същото време, да разполагате с достатъчно свободно пространство. Материалът, от който е направена трапезната маса, трябва да се съчетава с интериорния стил на помещението и останалите мебели. Най-често използвани са естественото дърво и ПДЧ, както и масите с елементи от метал, стъкло, ковано желязо.

Столове за хранене

Изберете столовете според модела и височината на масата, както и според стила на трапезарията. Предлагат се класически варианти от масивно дърво, модерни семпли столове, тапицирани, кожени, модели с винтидж дизайн.

Бюфет или витрина

Ако разполагате с достатъчно пространство, бюфетът е чудесно, изискано допълнение към обзавеждането на трапезарията. Освен, че служи за съхранение, той има и естетична функция. На витрините може да поставите красива посуда и други подходящи аксесоари, с които да подчертаете характера на интериора.

За да сте сигурни, че мебелите се съчетават отлично едни с други, заложете на колекции за трапезария от мебели Виденов.

ТВ шкаф или скрин

Повечето хора обичат да гледат телевизия по време на семейните вечери, така че подходящия ТВ шкаф, определено има място в съвременната трапезария. Освен, че допълва интериора, той осигурява и място за съхранение и за подредба на любими аксесоари.

Декорация на трапезарията

Трапезарията е място, предназначено за приятни моменти, затова е важно интериорът и декорацията да създават хармонична и уютна атмосфера.

  • Поставете красив свещник с ароматна свещ на трапезната маса;
  • Ваза със свежи цветя ще допълни уютната обстановка;
  • Изберете подходящ текстил – изискани завеси, красив килим, ефектна покривка и декоративни възглавнички ще придадат чар на помещението;
  • Помислете и за стенна декорация – часовник, картина или пано. Може да създадете и акцентна стена, за да отделите визуално трапезарията от кухнята или дневната. Направете го с помощта на декоративен камък, фототапет или различен цвят боя;
  • Украсете скрина или ТВ шкафа с любими аксесоари – снимка в рамка, сувенир, часовник;
  • Подходящо осветление над масата или на стената до нея ще придаде завършен вид на трапезарията;

Трапезарията е мястото, което събира цялото семейство поне веднъж дневно и се превръща в любимото ни