Идеи за ъглови кухни

20/01/2017, 04:12:55
Оценка 4.7 от общо 33 гласа
20/01/2017
Тагове:
Идеи за ъглови кухни

Ъгловото оформление на кухненските шкафове и уреди е едно от най – разпространените, тъй като е наистина удобно за малки и средни по размер кухни. То е подходящо за почти всички помещения, независимо от тяхната форма. Практично е, тъй като двете страни на ъгловия комплект могат да бъдат с различни дължини в зависимост от параметрите на пространството.

При миниатюрните кухни ъгловата подредба на мебелите предоставя възможност да се оползотвори в най – висока степен пространството като се разположат възможно най – много шкафове и уреди.

При средно големите помещения ъгловата кухня е добър вариант тъй като остава достатъчно място за кът за хранене или кухненски остров.

Ако в един от ъглите на кухнята имате прозорец най – удачно е там да позиционирате мивката. Така не само ще получавате максмиално количество естествена светлина докато работите, но и миенето на съдовете ще стане по – приятно ако през това време се наслаждавате на гледката от прозореца.

Ако кухнята не е много голяма, а искате да обособите кът за хранене добър вариант е да се спрете на кухненски остров с бар столове. Така ще имате мнестенце за похапване, за пиене на питие докато приготвяте вечерята, а също така ще можете да го използвате и като допълнителна работна площ.

Ъгълът в кухнята може да се оползотвори по много начини – чрез поставянето на различни модели ъглови шкафове и чекмеджета, открити рафтове, инастлиране на мивката, а защо не и на котлона и готварската печка, стига формата и размерите да го позволяват.

Ъгловата кухня предлага удобно разположение на мебелите и уредите, което осигурява оптимално използване на пространството в работната зона. При нея лесно се реализира правилото на кухненския триъгълник, получен от хладнилника, мивката и готварската печка, така че да си гарантирате бърз и лесен достъп до всеки един от тези основни уреди.

Как да оползотворим ъгъла?

Най-често ъгълът се използва за съхранение на посуда. Много предпочитани са шкафовете с врати, отварящи се на 90 градуса, при които има механизъм, който излиза навън заедно с отварянето на вратата. В повечето случаи са монтирани полици на два етажа, които предлагат възможността за съхранение на високи съдове.

Мивката също може да бъде монтирана в ъгъла, особено в малка кухня, в която възможностите за разположение са ограничени.

 

Ъгълът може да се оползотвори още с различни по големина чекмеджета, шкаф с полици и въртящ механозъм, голяма бутилиера, ъгловш шкаф за чаши, открити рафтове с аксесоари.

Ако прозорецът се намира в ъгъла, най-добре е да го оставим максимално открит за да не спираме светлината и гледката.

Трапезарията може да бъде разположена на различни места, в зависимост от големината и формата на стаята. Разположението ѝ непосредствено до късата страна на кухнята е удобно за сервиране и хранене поради бързия достъп.

В малки помещения тя обикновено се разполага на срещуположната стена, докато в по-големи остава място и за просторна дневна.

Ъгловата кухня е подходяща както за стаи с къси стени, при които правото разположение не е удачно, така и за просторни и големи стаи, особено ако се съчетае с барплот или остров.

Ъгловите кухни биват два вида:

Г-образна кухня

Г-образните кухни най-често са изградени от къса и дълга част и по-рядко от две еднакви по големина части. Основен трик за печелене на повече свободно място е вграждането на уредите – така не се прекъсва линията на ъгловия дизайн и се постига стилен, минималистичен вид.

При Г-образната кухня остава достатъчно място за разполагане на трапезна маса.

П-образна кухня

Подходяща е за голямо помещение със завидна дължина и широчина. П-образната кухня е изключително функционална тъй като ви дава възможност да инсталирате достатъчно шкафове, чекмеджета, уреди, а защо не и кухненски остров в средата.

Допълнителния барплот може да бъде мултифункционален като осигурява място за приготвяне на храната и служи за хранене както и за кътче за кафе.

С правилно разпределение на пространството кухня с П-образна форма би могла да се вмести и в малко помещение.

 


Ъгловото оформление на кухненските шкафове и уреди е едно от най – разпространените, тъй като