Идеи с мозайка в кухнята

10/04/2018, 07:57:11
Оценка 4.4 от общо 44 гласа
10/04/2018
Тагове:
Идеи с мозайка в кухнята

Мозайката се използва още от древни времена в обзавеждането на дома. И днес тя е един от най – интересните интериорни елементи, придаващи неповторима атмосфера и висока декоративна стойност на всяко помещение. Мозайката предлага безброй възможности за съчетание на нюанси и фигурална подредба.

В кухнята мозайката може да се използва за стени, подово покритие, облицовка на работния плот, мивката, кухненския остров.

Благодарение на голямата си гъвкавост, здравина и разнообразие от цветове, мозайката може да придаде уникален облик на кухнята и да създаде очарователен декор, подходящ както за традиционен така и за модерен стил на обзавеждане. Мозайката може да бъде от стъкло, мрамор, керамика, както и от изкуствени материали.

Сред най – често предпочитания материал за мозайка днес са стъклокерамичните плочки. Те се характеризират с отлична водонепропускливост, устойчиви са на износване, температурни амплитуди, както и не допускат развитието на бактерии, гъбички и микроорганизми. Това ги прави чудесен избор за кухнята.

Мозайката от стъкло също така не задържа мръсотия, почиства се лесно, практична е, не отделя вредни вещества.

Керамичните плочки са смес от глина, пясък, пигменти и други компоненти, които осигуряват еластичност, здравина и разнообразие от цветове. Те са дълготрайни, издръжливи и се поддържат лесно. Повърхността на керамичните плочки е остъклена, което възпрепятства замърсяването и попадането на бактерии в порите на материала. Това е особено важно за кухнята, където се борави с хранителни продукти!

Мозайката от камък има неповторим естетичен вид, осигурява надеждност, издръжливост и изключителна дълготрайност. Тя може да бъде направена от мрамор, варовик, травертин и други. Съществуват луксозни дизайнерски решения с полускъпоценни камъни като оникс, лапис лазули, малахит. С тази мозайка се постига невероятен декоративен ефект, но разбира се и цената е доста висока.

Мозайката може да бъде направена и от метал. Използват се неръждаема стомана и месинг. Елементите могат да бъдат гланцирани или матирани, релефни или гладки. Мозайката от метал има един основен недостатък – че по нея ясно си личат замърсяванията, капки вода и т.н. Освен това металът по – бързо от всички други материали може да загуби бляска си.


Мозайката се използва още от древни времена в обзавеждането на дома. И днес тя е един от най –