Дизайн на тясна кухня

23/10/2019, 13:00:10
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/10/2019
Тагове:
Дизайн на тясна кухня

Планирането и обзавеждането на тясната кухня определено са предизвикателство, но с правилния подбор на цветове, материали и форми можем да създадем елегантно и уютно пространство.

Основни правила при дизайна на тясната кухня:

  • Не залагайте на тъмни нюанси. Ако все пак искате да ги включите в декора, то нека да бъдат в ограничено количество, като акцентни цветове, а не основни.
  • Подходящи цветове са: бяло, сиво, бежово, жълто, светло синьо или  бледо зелено.
  • Картини или фототапети, разширяващи визуално пространството ще ви помогнат да се преборите с клаустрофобичното усещане.
  • Изберете мебели и аксесоари с лъскави или огледални повърхности.

Мебели и осветление

Кухненското оборудване може да бъде обособено едностранно или двустранно в зависимост от формата и ширината на кухнята. Ако тя е по-дълга и тясна, най-удачно е поставянето на обзавеждането по протежението на едната дълга стена, за да остане достатъчно свободно пространство за движение около работната площ.

В случай, че кухнята е с почти квадратна форма и обзавеждането няма да се събере на едната стена, то може да бъде поставено на две срещуположни стени. Трябва обаче внимателно да се измери дали остава достатъчно място за придвижване между тях.

Избягвайте острова и барплота в тясната кухня. Те са наистина практични и удобни, но ще направят малкото пространство още по-тясно и претрупано.

Заложете на ергономични и опростени мебели.

Ако в кухнята има прозорец най-добре е да обособите зоната за хранене около него. В случай, че остава достатъчно празно място до стената, на което може да се побере компактна масата със столове или малък диван, това също е удобен вариант за мини трапезария.

Ако в кухнята няма достатъчно място, зоната за хранене може да бъде обособена в хола. Най-удачно е да скриете кухненската посуда и малките електроуреди като кафе машина, блендер, микровълнова фурна в шкафове, тъй като тясната кухня изглежда най-добре с минималистичен дизайн и без излишни вещи. Това обаче не винаги е възможно поради липса на достатъчно свободни шкафове. Все пак препоръчваме да се въздържате от откритите рафтове или ако ги има да са малко и добре подредени, а не претрупани.

Ако имате възможност заложете на вградени електроуреди, освен че ще спестите пространство, ще придадете изтънчен и стилен вид на кухнята.

Заложете на гланцирана повърхност за кухненските шкафове и минималистичен дизайн. За компенсация на малкото пространство най-добре изберете шкафове, достигащи до тавана.

На прозорците сложете само щори или съвсем тънки, тюлени пердета. В малката кухня трябва да влиза колкото се може повече светлина. Освен това тежките и плътни пердета не са подходящи за кухнята по принцип, тъй като задържат миризми и прах и се поддържат по-трудно.

Обърнете особено внимание на осветлението. Работната зона и трапезарията трябва да бъдат добре осветени. Може да заложите на LED лента над кухненския плот и лунички на тавана. Зоната около трапезарията може да осветите допълнително с малки настолни или стенни лампи.

Настилки и облицовки

За пода изберете настилки в естествен, земен или неутрален цвят, която не привлича твърде много внимание. При редене на ламинат или плочки, елементите трябва да се поставят успоредно на тесните стени. Ако плочките са с квадратна форма е по-добре да се подредят по диагонал.

Изберете едноцветна облицовка за стените в бледи тонове – бяло, сиво, бежово, синьо. Най-добре е по стените да липсват декоративни елементи, но ако все пак държите на такива може да заложите на малка картина или интересен часовник. Ако около зоната на трапезарията има празна стена може да поставите триизмерен фототапет, увеличаващ оптически пространството, но трябва добре да се прецени дали няма да има обратен ефект и кухнята да изглежда твърде претрупана.

За тавана заложете на бял цвят като повърхността му може да бъде сатенена или гланцова за да отразява светлината и да създава усещане за простор. За гръб на кухнята също е най-удачно да заложите на гланцови повърхности, имитиращи мрамор, например. Подходящи цветове са бял, сив, бежов, глина.

Цветови съчетания

Традиционното съчетание на бяло, сиво и черно е елегантно и придава стилен облик на тясната кухня, в която излишни декорации и богати цветови палитри са нежелателни.

Комбинацията от ванилия и лайм е свежа и придава весело настроение и хармония на малката кухня.

Подходящи съчетания са още:

  • Бяло и бежово
  • Бяло и сиво
  • Светло бежово и тъмен шоколад
  • Бяло, синьо и лимонено жълто
  • Светло бежово и бледо синьо

Планирането и обзавеждането на тясната кухня определено са предизвикателство, но с правилния подбор