Окачен таван в детската стая

14/09/2018, 14:21:27
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/09/2018
Тагове:
Окачен таван в детската стая

Детската стая трябва да е светла, уютна, приветлива, а атмосферата в нея трябва да бъде спокойна и хармонична. Правилно декорираните стени и таван са много важни за постигане на комфортна обстановка.

Едно от местата, на които може да разгърнем креативността си е именно таванът. Декоративния окачен таван може да придаде артистичен и много интересен облик на детската стая.

Освен декоративна цел, окаченият таван има и практични функции. Гипскартонът може да прикрие някои недостатъци като неравности по тавана. Под него могат да се скрият кабели или да се постави декоративно LED осветление. Също така в съчетание с подходящи материали таванът може да осигури добра шумоизолация, което е много важно за детската стая.

Окаченият таван има множество предимства:

- Сравнително лесен и евтин начин да прикриете недостатъци по тавана както и кабели за телевизия, интернет и други;

- Не изисква специална поддръжка;

- Ако под гипскартонът се монтират подходящи материали, например вата, таванът създава шумо и топлоизолация;

- Лесен е за поставяне и демонтиране;

- Предлага множество възможности за изработка на форми и различни декоративни елементи в разнообразни цветове;

В детската стая за момиченце таванът най – често е в светли и топли тонове. Той може да изобразява звездното небе, облаци, пеперуди, цветя, феи, любим приказен герой.

В детската стая за момченце таванът може да изобразява космос, кораби, самолети, динозаври, любими герои и всичко свързано с интересите на детето.

Избрааенията и формите трябва да съобразите както с възрастта и интересите на детето, така и с особеностите на стаята. Не е задължително таванът да е бял, но светлите и студени тонове ще придадат простор на помещението. Ако стаята е достатъчно голяма и е с южно или западно изложение таванът може да бъде дори в тъмен цвят, например лилав, син, зелен. Добре е в такъв случай да заложите на светли мебели и декорации.

Съобразете формите и цветове на окачения таван и с възрастта на детето. Бебето през първите месеци от живота си прекрава времето си в легнало положение и когато е будно погледът му в повечето случаи е насочен към таванът. Там не трябва да има прекалено ярки стимули, които могат да дразнят неукрепналата нервна система на бебето. Най – добре заложете на светли и бледи тонове и изчистени линии. Осветлението трябва да е дискретно. По – големите деца и учениците могат да участват в избора на изображение за тавана като най – често те се спират на свой любим приказен или филмов герой. Не забравяйте, че те се нуждаят от достатъчно силно осветление за учене вечер или в мрачни дни.


Детската стая трябва да е светла, уютна, приветлива, а атмосферата в нея трябва да бъде спокойна и х