Килимът в детската стая - как да го изберем?

23/02/2021, 10:57:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
23/02/2021
Тагове:
Килимът в детската стая - как да го изберем?

Килимът е практичен и красив аксесоар в детската стая. Той внася уют и придава завършеност на интериора, освен това играе важна функционална роля – осигурява топлина и мекота на пода, които са много важни от момента, в който детето започне да пълзи и да си играе на земята.

От какъв материал да бъде килимът в детската стая?

Може да заложите както на естествени така и на синтетични суровини. И двете имат своите предимства и недостатъци, но което и да изберете трябва да гледате материалът е да е хипоалергенен, устойчив и здрав, лесен за поддържка.

Най-често използваните естествени материали са памук, вълна, лен, коприна, бамбук. Най-разпространени са вълнените килими. Те се отличават с високи топлоизолационни качества, което ги прави отличен вариант за детската стая, тъй като малчуганите прекарват много време на пода през първите години от живота си. Вълната също така има добра влагоустойчивост, почиства се лесно, а цветовете на килима издържат дълго време, дори да са изложени на УВ лъчи. Вълненият килим обаче може да предизвика дразнене и алергия у по-чувствителни деца.

Памучните килими са изключително меки и комфортни, освен това са хипоалергенни и напълно безвредни. Поради факта, че лесно се мачка, памукът обикновено се комбинира с други материали като вълна или полиестер, но може да намерите и изцяло памучни килими.

Коприната придава мекота, комфорт и луксозно излъчване на килима, но не се използва самостоятелно, а най-често в комбинация с полиестер или акрил, по-рядко вълна.

Изкуствените материали, използвани за направа на килим са полиестер, акрил, полипропилен, вискоза.

Те са по-евтини от естествените суровини, по-лесни за изработка и подръжка и обикновено по-издръжливи.

Полипропиленът и полиестерът се характеризират с голяма здравина и устойчивост, както и лесна поддръжка.

Акрилът има характеристики, близки до тези на етсествената вълна – мекота, топлина, устойчивост на петна. На допир наподобява усещането като при вълнен килим. Предимството му е, че е с по-ниска цена и не се мачка.

Високозата, по-известна като изкуствена коприна, рядко се използва самостоятелно, а се влага в килими в комбинация с други влакна и придава мекота, блясък и елагатност.

Имайте предвид, че естествените килими макар да са красиви и екологични, са по-скъпи и трудни за поддръжка, някои са податливи на молци и като цяло по-често предизвикват алергични реакции у предразположени деца.

Синтетичните материали се поддръжат по-лесно тъй като обикновено са антистатични (т.е. не задържат прах), устойчиви на влага, петна и УВ лъчи, понасят реодвно пране и почистване. Освен това цената им е по-ниска и рядко водят до алергични реакции.

Изработка на килима

Освен вида на материала, начина на изработка на килима също оказва влияние върху качествата на изделието.

Значение има височината на косъма. Тя е важна за комфорта при стъпване и износоустойчиовстта на килима. Колкото е по-висок косъма, толкова по-голям е комфортът, който носи килимът. От друга страна късите влакна се почистват по-лесно.

Килимите с по-висока гъстота на вкланата също са по-издръжливи и естетични.

Дизайн и разположение на килима

Най-често килимът се разполага пред леглото или дивана. Размерът му зависи от големината и формата на стаята, както и мястото, на което ще бъде поставен. Добре е да изберете по-голям килим (с дължина поне 150 см.) за да осигурите достатъчно пространство за игра на пода на малчугана.

По отношение на дизайна – вариантите са много разнообразни. Предлагат се килими за игра с изборазени писат, къща за кукли, ферма или под формата на пъзели. Модерни са и плетените рогозки.

Ръчно тъканите килими са подходящи за стая в прованс, винтдиж или ретро стил.

Може да изберете и т.нар „интерактивни килими“ с триизмерни изображения.

Относно цвета, водещ трябва да бъде интериорът на стаята както и практичността. Светлите и едноцветни килими има опасност да бъдат трудни за поддръжка в детската стая където цапането е на високо ниво.

Съчетайте цветовете и десенът на килима с този на завесите, кувертюрата или декоративните възглавнички.


Килимът е практичен и красив аксесоар в детската стая. Той внася уют и придава завършеност на интери