Най-честите грешки при ремонт на баня

30/06/2020, 11:25:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/06/2020
Тагове:
Най-честите грешки при ремонт на баня

При ремонта на банята има доста детайли, които не са за пренебрегване, защото ако не са направени качествено водят до естетични и функционални проблеми.

Кои са най-честите грешки, които допускаме при ремонта на банята и как да ги избегнем?

Некачествена хидроизолация

Хидроизолацията е процес, при който стените и пода се обработват, преди полагането на облицовката и настилката, със специални продукти, които ще ги предпазят от проникването на влага. Качествената хидроизолация е изключително важна за да имате уютна и чиста баня дълго време. Тя ще предпази както банята така и съседните помещения. Пропускането на този етап от ремонта ще доведе до повишена влажност, образуване на плесен и мухъл, неприятна миризма и до…нужда от нов ремонт на банята много скоро.

Не обръщате достатъчно внимание на вентилацията

Още един проблем, който може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма. Вентилаторът е задължителен дори в банята да има прозорец. За да се постигне оптимален въздухообмен и добро проветряване на помещението, поставете вентилатора в най-отдалечената точка спрямо мястото за постъпване на свеж въздух (врата, прозорец).

Вентилаторът трябва да бъде съобразен с площта на банята. Монтира се на тавана или високо горе на стената, тъй като всички изпарения се насочват натам.

Неподходящо санитарно оборудване

Измерете добре площта и направете скица на банята преди да купите санитарното оборудване. Предлагат се мивки и тоалетни чинии с различни размери, включително и много компактни за съвсем малки бани. Обмислете добре как да ги поставите, така че използването им да е максимално комфортно. За малката баня удобни са вградено казанче и висяща тоалетна чиния.

Неправилен наклон на тръбите

Неподходящ или недостатъчен наклон може да доведе до поява на неприятна миризма от тоалетната чиния или от душ кабината, в случай, че водата не се отича добре. За да не се събира вода на пода след къпане, наклонът на тръбата трябва да е 3 см. на линеен метър, при диаметър 40-50 мм. т.е. колкото по-далеч е душът от канализацията толкова по-голям трябва да е наклонът.

Затваряне на тръбите

При авария или повреда на водосточните тръби е важно да има бърз и лесен достъп до тях без да се налага да се кърти банята. Скрийте тръбите зад декоративни прегради, които при нужда може да се демонтират лесно.

Къде грешим при обзавеждането на банята?

Липса на осветление около огледалото

При планиране на осветлението в банята понякога пренебрегваме огледалото, а не бива. Дискретна лампа над него би била много полезна и практична.

Недостатъчно място за съхранение

Колкото и малка да е банята трябва да предвидим място за съхранение на всички козметични продукти, лична принадлежности, кърпи и т.н. Те трябва да са на достъпно място, да не се набиват на очи, да не се мокрят. Практично решение за малка баня е например да поставите над мивката шкаф с огледална врата. Така вместо да наредите приспособленията на рафт под огледалото, те ще бъдат прибрани в шкаф. Няма да се виждат, нито да се мокрят, а и ще може да съхранявате доста повече неща.

Под мивката също може да бъде монтиран шкаф. Така той може да скрива тръбите и водомерите, а и да съберете известно количество козметика.

Дървени материали

Банята с дървена подова настилка, мивка или аксесоари определено е екзотична и красива, но тези материали не са подходящи за използване във всяка баня. Макар че има видове дърво, които издържат на мокрене и са специално обработени, най-добре се въздържайте от дървен декор в банята ако тя е малка или твърде влажна. Първо, качественото дърво, което наистина е подходящо за влажни помещения, е доста скъпо. Второ, дори и то е най-добре да се използва в големи бани, където мократа част е отделена от останалата и за душ зоната е избран друг материал. Освен това е силно желателно в банята да има прозорец и постоянно проветрение, също както и подово отопление за да изсъхва бързо. Ако вашата баня е малка и с лоша вентилация, то дървеният материал не е за вас.

Некачествени материали

При евтините материали цената обикновено е за сметка на качеството, с малки изключения и ако не става дума за конкретна промоция. В банята материалите и аксесоарите са изложени на сериозно натоварване и голяма влага. Ако не са качествени те бързо могат да се изметнат, ръждясат, напукат, да започнат да се лющят и т.н. това ще развали не само визията на банята, но и здравословния микроклимат в нея.

Душ кабина в малка баня

Въпреки, че е практична и запазва останала част от банята суха, душ кабината не винаги е най-доброто решение за миниатюрната баня. Тя може да я направи да изглежда още по-тясна и дори каустрофобична. По-добре изберете завеса или параван.


При ремонта на банята има доста детайли, които не са за пренебрегване, защото ако не са направени ка