Как да изберем плочки за банята

03/04/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 65 гласа
03/04/2015
Тагове:
Как да изберем плочки за банята

Банята е трудно за поддържане помещение, заради голямото количество влага, което е предпоставка за образуване на мухъл. Важно е материалите в банята да са качествени и устойчиви. Когато избирате плочки за банята трябва да се ръководите от фактори като здравината на материала, дизайн, цена.

Плочките могат да бъдат: фаянс, теракот, гранитогрес, порцелан и др. Плочките от фаянс са подходящи само за стените, тъй като са по – тънки и не са предназначение за по – голямо натоварване, каквото имаме на пода. Плочките от теракот или гранитогрес са подходящи за цялата баня, а също и за кухнята.

Гранитогресните плочки се характеризират с най – голяма здравина и издръжливост. За стените могат да бъдат използвани плочки от фина керамика. Те могат да бъдат матови или гланцирани. Трябва да имате предвид, че гланцираните плочки се поддържат по – трудно. Капките от вода трябва редовно и внимателно да се отстраняват. За по – интересен ефект може да комбинирате матови с гланцирани плочки. На няколко реда матови, може да поставите един ред гланцирани плочки, от стъкло, например. Ще се получи нестандартен ефект, а и гланцираните плочки отразяват светлината и банята изглежда по – светла и просторна, отколкото с матовите.

За пода може да използвате мозайка или мрамор. Те се характеризират с добра устойчивост на влага и натиск. Мозайката може да бъде от стъкло, камък, керамика, изкуствени материали. Това зависи най – вече от предвидения бюджет. Вижте: интересни предложение за мозайка в банята.

Дали да поставите плочките само на пода или на стените е следващия въпрос на който трябва да си отговорите. Дори да решите да боядисате стените, трябва да облицовате с плочки районите около душа и ваната. Имайте предвид, че плочките за пода е добре да бъдат с голяма дебелина, за да издържат на продължително натоварване. Освен това е важно за пода да изберете плочки с грапава повърхност, тъй като останалите крият сериозен риск от подхлъзване.

По отношение на цветовата гама и тук както при всички останали помещения важи правилото – ако банята е малка заложете на светли цветове, които да придадат простор. Класика за банята е синият цвят и всички негови нюанси. Често срещно съчетание е например бели плочки със сини флорални или морски мотиви.

Ако искате да усещате целогодишно лятното настроение в банята си изберете плочки в жълто, оранжево, светло зелено. Тези цветове асоциират слънце, природа, топлота, внасят свежест и настроение.

Модерни напоследък са комбинациите между бяло и черно и бяло и червено. Те символизират елегантност и стил.

Все по – актуални стават плочките в тъмно лилаво и виолетово. Често се избират с цветни мотиви като орхидеи, лалета или грозде.

Не се страхувайте да експериментирате и да постигнете мечтаната баня. 


Банята е трудно за поддържане помещение, заради голямото количество влага, което е предпоставка за о