Планиране и обзавеждане на едностайно жилище в стил лофт

17/07/2019, 11:20:24
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/07/2019
Тагове:
Планиране и обзавеждане на едностайно жилище в стил лофт

Планиране и дизайн на малко жилище тип „студио“ в индустриален стил

Основни съвети:

1. Студиото в стил лофт се отличава със свободно, отворено пространство с минимално количество стени и прегради;

2. Индустриалния дизайн се характеризира с високи тавани, украсени с метални или дървени греди, вентилационни тръби, кабели;

3. За облицовъчни материали се избират бетон, тухла, груба мазилка;

4. Залага се предимно на неутрални цветове като сиво, кафяво, бежово, черно. Както и на тъмни нюанси на червено, зелено, синьо;

5. Мебелите могат да бъдат както модерни и дизайнерски така и антични и с остарял вид;

За стените се използват предимно монохромни бои, груби мазилки, имитиращи бетон, декоративни тухли или тапети.

За тавана също се залага на боя или мазилка. Подовата настилка може да бъде паркет, матови керамични плочки, бетон, саморазливен под.

Прозорците обикновено са големи и открити. Може да бъде декорирани с ролетни или хоризонтални щори. Подходящи са също римски или ролкови щори, както и прозрачни завеси. В жилището е добре да влиза много естествена светлина.

При мебелите, отличителен е големият, удобен диван. Той най-често е в тъмен цвят с дамаска от кожа или кадифе. Трапезната маса и столове както и холната масичка могат да бъдат от метал, ковано желязо, грубо обработено дърво. Чудесна идея е да бъдат и собственоръчно направени от европалети или реновирани стари мебели.

Подходящи са масивни подови и настолни лампи, както и големи, висящи осветителни тела. Добре осветени трябва да бъдат отделните зони, като например – маса за хранене, работен плот в кухнята, кът за четене, различни интериорни ниши.

За много маломерни жилища може да заложите на светли цветове – бяло, бежово, светло сиво.

Аксесоарите са представени от ретро часовник, нестандартни осветителни тела, интересни плакати, сувенири от бронз, мед, месинг, желязо.

В жилището тип „студио“ обикновено спалнята се разполага в ниша или ъгъл, в най-тъмната част от помещението. Добре е кухнята да бъде най-близо до прозорците, а по-средата – трапезната и дневна част.

Спалнята може да бъде отделена от останалите зони с помощта на декоративен стелаж, мебел като например гардероб, секция, завеса.


Планиране и дизайн на малко жилище тип „студио“ в индустриален стил Основни съвети: 1.