Обзавеждане на малък апартамент

08/10/2021, 10:32:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/10/2021
Тагове:
Обзавеждане на малък апартамент

Малките апартаменти определено имат своите предимства – по-ниска цена, по-малко разходи за ремонт, отопление и поддръжка, по-бързо и лесно почистване, а и категорично са много по-достъпни от големите жилища, чието предлагане е ограничено в съвременната градска среда. Въпреки тези плюсове обаче, тяхното обзавеждане често е трудна задача и изисква внимателно планиране. Маломерното пространство трябва да бъде едновременно функционално, но и елегантно и стилно.

Съвети за обзавеждане на малко жилище от Мебели Виденов

Многофункционални мебели

Силно препоръчително е да заложите на мебели, които изпълняват по няколко функции едновременно и пестят пространство. Пример за такива мебели:

  • Разтегателен диван с функция „сън“ – лесно ще превърнете дневната в стая за гости при нужда;
  • Легло, което се повдига и се прибира до стената;
  • Чекмеджета под спалнята или детското креватче – отлични са за съхранение на бельо, дрехи и дребни аксесоари;
  • Пейка за сядане с ракла за съхранение в антрето;
  • Трансформираща се холна маса, която може да се разтяга и повдига и да се използва както за хранене, така и като масичка за кафе;
  • Диван или табуретка с ракла;

Може да изберете сгъваеми столове, които да съхранявате в килера и да вадите само при необходимост.

За малката детска стая чудесно решение са модерните двуетажни легла. Освен, че пестят пространство, те изглеждат стилно и практично.

Модулни системи

Модулните системи имат някои големи предимства:

  • Може да закупите само тези модули, от които се нуждаете;
  • Не се налага да се притеснявате дали мебелите се комбинират добре едни с други;
  • Стилни и практични са;
  • Ако след време решите, че ви трябва още някой модул, няма да има проблем със съчетаването му с останалите мебели в стаята;

Елегантен и практичен избор са модулните колекции за дневна. Те предлагат всичко необходимо за обзавеждане на хола – секция, скрин, ТВ шкаф, витрина, холна маса, стенни етажерки, гардероб.

Правилно позициониране на мебелите

Оптималното позициониране на мебелите е важно за да бъде помещението максимално удобно, функционално и красиво. Те не трябва да затрудняват свободното придвижване из стаята, а да предоставят комфорт и уют. Желателно е големите мебели да се позиционират далеч от вратата. С помощта на обемистите мебели може да зонирате помещението без да поставяте ясни граници между отделите зони. Например диванът може да отделя кухненската част от дневната. Компактна етажерка пък може да разделя спалнята от хола или работния кът.

Отворен дизайн

Специалистите са категорични – отвореното пространство е най-доброто решение за интериора на маломерния апартамент. Това означава по-малко стени, врати и прегради. Нужно е да има своеобразна, непрекъсната линия между отделните сектори. Това се постига с помощта на визуално зониране чрез различни подови настилки, стенни покрития, прозрачни витрини, стъклени стени, завеси или секционни модули. Те пропускат светлината и предоставят видимост в цялото помещение, което оставят усещане за простор и комфорт.

Мебели по поръчка

Обмислете покупката на мебели по поръчка, които да отговарят на размерите и формата на помещенията, вместо да се опитвате да позиционирате и комбинирате мебели със стандартни размери. Така ще може да изберете обзавеждане изцяло по ваш вкус и съобразено с вашите нужди. Едно от най-трудните за ремонт и обзавеждане помещения, е кухнята. Особено когато е малка. Тя трябва да събере толкова много мебели и уреди, а в същото време да остане свободна площ за готвене, сервиране, а понякога и хранене. Затова най-добре заложете на кухня по проект. Така ще получите индивидуално решение, съобразено с особеностите на вашето пространство и ще си осигурите максимално удобна и практична кухня.

Съхранявайте вертикално

Използвайте високи шкафове или рафтове за стена, на които да съхранявате книги, аксесоари или други вещи. Дрешник или библиотека до тавана ще оползотворят максимално пространството и ще осигурят свободно място в долната част на помещението.

Използвайте огледала

Огледалата определено могат да направят помещението визуално по-голямо. Те отразяват светлината и ни карат да възприемаме стаите като по-обмени отколкото всъщност са. Също така създават илюзия за дълбочина, а колкото повече естествени отблясъци има в помещението, толкова по-широко изглежда то. Поставете огледала на празните стени, на вратите на гардероба, тоалетката в спалнята, вратата в банята. Стъклените мебели и плотове също имат подобен ефект и са добър избор за малки жилища.


Малките апартаменти определено имат своите предимства – по-ниска цена, по-малко разходи за рем