Как да изберем тапети за малки помещения

17/10/2018, 08:35:06
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/10/2018
Тагове:
Как да изберем тапети за малки помещения

Интериорът на малката стая може да бъде визуално увеличен с помощта на правилно подбрани тапети.

Какъв цвят тапети да изберем за малката стая?

Светлите и студени тонове увеличава визуално пространството. Светло хладно синьо, бледо сиво, бяло, слонова кост, светло зелено, светло розово и бледо лилаво добавят усещане за простор и въздушност в стаята и обратното – топлите и тъмни цветове правят помещенията да изглеждат по – малки.

Ако останалата част на стаята е светла може да акцентирате с контрастен тапет в зелено, лилаво, синьо или тюркоаз.

Ако подът и мебелите в стаята са тъмни, то тогава заложете на тапет в хладни неутрални тонове като бежово, сиво.

Вертикалните линии създават усещане за по – висока стая, а хоризонталните добавят ширина. Най – добре е да използвате подобни тапети само на едната стена, а останалите да бъдат едноцветни.

Тапетите с вертикални или хоризонтални линии обикновено са много подходящи за коридора, който най – често е малък, тъмен и тесен.

3D тапетите са с най – силен ефект за визуално увеличаване на пространството. Те показват триизмерни изображения и могат да създадат илюзията, че стаята е много по – голяма отколкото е всъщност. Фототапети, изобразяващи животни, тунели, стълби, пещери, безкрайни поля, море, космост също имат подобен ефект.

Във всекидневната може да поставите интересен фототапет, изобразяващ гора, водопад, животни или нощния град. Цветовете зависят от останалия интериор и стилът на помещението. Отново се придържайте към правилото за хладни и светли тонове.

За детската стая също е много подходящ фототапет. Той може да изобразява животни, цветя или необятни космос. Светли фигурални тапети също са удачен вариант.

Хитро решение за банята е тапетът да се отразява в огледалото. Така той ще изглжеда двойно по – голям, а от там и цялата стая ще придобие по – просторен вид.

За кухнята са подходящи фототапети, изобразяващи слънчогледи, плодове, дървета, безкрайни лавандулови поля. Изчистени или фигурални тапети в студени тонове също ще постигнат търсеният ефект.

Когато избирате тапети за малка спалня не забравяйте, че най – важното е да заложите на спокойни и не натрапчиви цветове, най – добре пастели, които ще ви осигурят пълноценна почивка.

За дневната може да заложите на фигурални или райерирани тапети. Фототапетът също е удачен избор. Тапети, в цвят, който се слива с цвета на мебелите също увеличават визуално пространството.


Интериорът на малката стая може да бъде визуално увеличен с помощта на правилно подбрани тапети. Ка