Интериор в стил лофт

19/10/2018, 15:10:44
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/10/2018
Тагове:
Интериор в стил лофт

Интериорният стил лофт произхожда от Америка, буквално означава „таван“ и в началото се е прилагал основно при обзавеждане на тавански помещения. Стилът нашумява когато множество стари складове, фабирки, хамбари, индустриални сгради се реновират и се пригодяват за живеене.

Лофт стила залага на натурализма в буквалния смисъл на думата – груби материали, недоизпипани детайли, суров интериор.

За лофт стила са характерни големи помещения без преградни стени. Отличителна черта са високите тавани, декорирани с греди или метални тръби.

За лофт стила са характерни неутрални и тъмни цветове – сиво, кафяво, черно, бежово, дървесно, керемидено.

Отличителна черта е стените да бъдат довършени грубо, целата е да се създаде усещане за стара изоставена фабрика. Тази идея успешно се постига с откити тухлени стени.

Стените могат да бъдат завършени с груба мазилка, а по – бюджетен вариант е да изберете тапети, имитация на зидария или камък.

Най - подходящата подова настилка е бетонът. Тук водеща е функцията, а не красотата. Подът от бетон е здрав, траен, евтин. Минусът му е че е много студен и на допир, а и визуално. Ако бетонът не е подходящ за вас може да изберете саморазливен 3Д под, имитиращ естествен бетон или камък, който обаче е доста скъп. По – практичен вариант са гранитогреса или старо дюшеме. То трябва да има автентичен рустик вид. Ламинат в бледи и студени тонове също би свършил работа. Може да използвате и килими за малко „затопляне“ на обстановката, а и за зониране на помещенията.

Прозорците в жилището в лофт стил в най – добрия случай са от пода до тавана. Ако не разполагате с такива по възможност оставете наличните прозорци открити. Ако се налага сложете щори или семпли завеси, но целта тук е в жилището да има максимално количество естествена светлина, а и да не бягаме от суровостта и простотата на индустриалният стил.

Оставете видими строителните материали и конструкции. Конструктивните елементи в таваните и стените са съществена характеристика на лофт стила. Масивни дървени греди, бетонни колони, неприкрити тръби и кабели – всичко това придава чар на индустриалното жилище. За да постигнете баланс в интериора може да използвате декоративни медни или метални тръби, чийто големина трябва да бъде съобразена с обема на помещението. Колкото и да ни се иска напълно натурален лофт стил, ако живеем в малко жилище трябва да направим компромис с обема на видимите конструктивни елементи за да постигнем хармоничен дизайн.

Мебелите в стил лофт не са твъде специфични и всъщност подобен интериор би могъл да се постигне с почти всички видове мебели. Бюджетен вариант е да рециклирате стари мебели, които ще придадат още по – голяма автентичност на дизайна. За лофт стила са подходящи:

  • Мебели от метал, желязо, мед – колкото по – състарени изглеждат, толкова по – добре.
  • Грубо обработени дървени мебели.
  • Кресла и столове с високи и тънки крака.
  • Функционален семпъл диван.
  • Мебели на колела.
  • Открити рафтове.

Декорацията в лофт дизайна е на минимум. Първо защото целта е да имаме колкото може повече празно неусвоено пространство и второ за да не изглежда дизайна претрупан и излишно усложнен.

Акцентът пада върху функционалното предназначение на дома.

Стените могат да бъдат украсени с модерни картини, плакати или нестандартен часовник.

Осветлението в лофт стила е представено най – вече от големи висящи медни или мателни осветителни тела, също и от подови лампи. Собственоръчно направени лампи от стари буркани или стъклени бутилки също са удачен варинат.

Всекидневна в стил лофт

Кухня в стил лофт

Спалня в стил лофт

Баня в стил лофт


Интериорният стил лофт произхожда от Америка, буквално означава „таван“ и в началото се