Декоративни греди на тавана - модерната класика

31/07/2018, 15:27:49
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
31/07/2018
Тагове:
Декоративни греди на тавана - модерната класика

Декоративните греди на тавана ни напомнят за чара и топлината на обичаната къща на село или уютната хижа в планината. До преди няколко десетилетия те са били класика в интериора на много места по света и въпреки, че бяха позабравени, в последните няколко години интересът към тях расте и смело можем да кажем, че те се завръщат на мода!

Декоративните греди обаче далеч не подхождат само на селската къща, напротив! Днес те са модерен елемент от интериора на съвременния дом и биха могли да се срещат в жилища, обзаведени в индустриален стил, минимализъм, класически стил, прованс или рустикален стил.

Докато в миналото декоративните греди са били важен елемент от конструктивната част на сгрдата, то днес те се използват основно с декоративна цел, когато се търси натурален облик на жилището, максимално близък до природата и до домовете ни през близкото минало.

В жилища с високи тавани декоративните греди могат визуално да намалят обема на стаята, особено ако са в по – тъмен от тавана, цвят. В малките помещения е добре те да бъдат в светъл и не толкова открояващ се цвят.

Гредите на тавана биха могли да бъдат декоративен елемент към всяка стая в дома.

Декоративни греди в дневната

Декоративни греди в спалнята

Декоративни греди в кухнята

Декоративни греди в детската стая

Декоративните греди могат да бъдат изработени от:

Бетон – в този случай те обикновено са масивни, подходящи са за помещения в индустриален, модерен, скандинавски стил или минимализъм.

Дърво – използват се най – вече при обзавеждане хижи, извънградски вили, селски къщи, мансарди. Подходящи са за къщи в ретро, рустик, шале и прованс стил.

Метал – гредите от метал са здрави и стабилни, имат дълъг експлоатационен живот. Подходящи са за модерен, минималистичен и индустриален стил.

Полиуретан – полиуретановите греди много успешно могат да имитират естествените дървени греди. Те са леки и с тях се работи много лесно. Освен това са на много достъпна цена.

Гипскартон – имитация на естествени греди може да създадете с помощта на гипскартон. Така може да прикриете някои недостатъци на тавана, а и в панелите от гипскартон може да се монтират кабели, тръби, колони.

Индустриален стил

Декоративните греди на тавана подхождат особено много на помещения, обзаведени в индустриален стил. Те могат да бъдат изработени от бетон, метал или да имитират твърда мазилка.

Стил прованс

Декоративните греди в помещения в провансалки стил е препоръчително да бъдат в естествения цвят на дървото, бели или в нежни пастелни тонове, характерни за интериорния стил. Биха могли също така да изглеждат остарели и избелени.

Модерен стил

Таванът в модерен стил може да бъде декориран с греди от метал, гипскартон или дърво. Между гредите може да бъдат поставени лунички или LED ленти за осветление.

Скандинавски стил

Материлът, подходящ за декоративни греди в скандинавски стил е естественото дърво или камък. Гредите могат да бъдат бели, в цвета на светло или тъмно дърво, леко избелени.

Ретро стил

Ретро стилът е може би най – подходящия за облицоването на тавана с греди. Те са от естествено дърво, най – добре минимално обработено.

Стил шале

За интериорът в стил шале, както и рустикален стил са подходящи греди от естествено масивно дърво в натурален цвят. Добре е те да бъдат съчетани с меко и слабо осветление, което подчертава тяхната красота и придава характерния за стил уют.

Класически стил

Таванът в класически стил може да бъде декориран с греди от естествено дърво или гипскартон.

Минималистичен стил

В минимализма както и в модерния стил гредите на тавана са от метал, бетон или гипскартон. Те най – често са в бяло, сиво или черно. Имат права и максимално изчситена форма. Не се набиват на очи, целта не е да се акцентира върху тях, а по – скоро да допълват красотата на цялостния интериор.


Декоративните греди на тавана ни напомнят за чара и топлината на обичаната къща на село или уютната