Акцентни декоративни стени - в цвят, ламперия и тухла

26/05/2022, 13:30:14
Оценка 5 от общо 3 гласа
26/05/2022
Тагове:
Акцентни декоративни стени - в цвят, ламперия и тухла

Търсите идеи за акцентни стени, които да преобразят някоя от стаите в дома ви?Целта на акцентната стена е да привлича вниманието във всяка стая. Такава може да имате във всекидневната или спалнята, трапезарията или кухнята, а защо не и в банята. Тъй като вашият дом е уникален, акцентна стена трябва да бъде също толкова специална. За да постигнете това, вдъхновете се от съветите на интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева.

Коя стена да бъде акцент?

Важно е да изберете правилната стена, която да се превърне в акцент в помещението.  Тук няма строги правила. Често акцентната стена е тази срещу вратата, тъй като е първото нещо, което виждате, щом влезете в стаята. Във всекидневната може да акцентирате на стената, която е точно срещу вас, щом седнете на дивана. В спалнята по-често, акцентната стена е зад таблата на леглото.

Как да създадете акцентна стена?

Създайте акцентна стена с помощта на цветове, дизайни и материали, различаващи се от тези, използвани върху другите стени около нея. Едни от най-предпочитаните материали за акцентни стени са: боя, мазилка, тапет, ламперия, тухли, плочки и много други.

Мислете извън „рамките“, когато обмисляте новата си акцентна стена. Не се ограничавайте само да избора на различен цвят, използвайте текстури, които да внесат динамика в помещението.

Стелажи и рафтове

Обширните стелажи и рафтове от край до край на стената също я превръщат в акцент, който е много практичен за съхранение на вещи или излагане на любимите ви декорации и произведения на изкуството. Ако сте колекционер на красиви предмети, картини, фотографии, поставете ги върху стената и тя веднага ще се открои в интериора на стаята.

Акцентна стена в светъл цвят

Тайната на акцентните стени е, че те са най-гъвкавото „оръжие“ за декориране. Не е нужно да са прекалено крещящи и натрапчиви. Акцентните стени могат да бъдат в неутрален или светъл цвят, ако в цялото помещение преобладават тъмни и наситени тонове. Така светлата стена се превръща в акцент, който оптически прави стаята по-просторна. 

Акцентна стена с ламперия – реализирани проекти

Дървената ламперия е универсален вариант за акцент в интериора. Поставете я на гърба на спалнята, за да създадете по-уютна визия. Дървото има естествена дълбочина и текстура, които се открояват.

В апартамент „Цветен пъзел“ в София бяхме изправени пред архитектурен недостатък, а именно малкият коридор в жилището. С поставянето на ламперия по стените, плъзгащи се врати и красив цветен пъзел от плочки на пода, създадохме едно изключително елегантно и функционално пространство.

Тъмната ламперия на една от стените в апартамент „Антрацит“ в Стара Загора пък създава усещане за еднородност на дизайна. Още от вратата се разбира каква е основната концепция на дизайна в индустриален стил.

В апартамент „Разказ в геометрии“ бялата ламперия придава текстура върху стената със същия цвят. Тук тя е използвана на визуално разделение на кухнята и трапезарията, обособени в едно и също помещение.

Акцентна стена с тухли – реализирани проекти

Тухлите са ефектно решение за създаване на акцентна стена. Те могат да са допълнително поставени или да се използва оригиналният тухлен градеж на сградата. Ако ще изложите оригиналните тухли на показ, е важно да озарите цвета им и да ги уплътните, където се налага. Друг вариант е да използвате декоративни тухли, които са леки и по-лесни за поддръжка.

За апартамент „Антрацит“, който се намира в жилищен блок от 60-те години на XX век, собствениците искаха дизайн в индустриален стил и характерните за него материали – метал, дърво и тухла. Използвахме декоративна тухла, като чат от нея оставихме в нотуралните червено-керемидени нюанси, а друга боядисахме с латекс. 

Подчертахме пристрастието на собствениците към черния цвят и обогатихме интериора с негов нюанс - RAL 7016 Anthracite. Плочки с имитация на тухлатъмен цвят има на кухненския гръб зад мивката.

Тухлена акцентна стена, само че в бяло, избрахме за апартаментРазказ в геометрии”. Същият елемент повторихме и на портмантото в коридора. Белите тухли придават текстура и в друг наш проектМалка къща край морето”. Те започват още от коридора и се появяват отново в една от стаите, за да раздвижи иначе изчистеният интериор. 

Цветен контраст – реализирани проекти

В проекта „Малка къща край морето“ прекрасен цветен контраст създадохме с тъмно сините стени на стълбището загорния етаж. В една от стаите двете срещуположни стени в тюркоазено синьо, този акцент чудесно се допълва с пейзажа навън, сякаш морето е влязло в стаята.

Интересна акцентна стена с различни цветове и геометрични форми постигнахме в апартамент „Цветен пъзел“. Триъгълници в различни нюанси на синьото покриха стената зад леглото в спалнята, като повторихме този мотив и върху една от стените в кабинета.

Акцентнa стена в банята – реализирани проекти

Добавете малко драматизъм в банята, като превърнете една от стените в красив декоративен акцент. Такъв направихме в апартамент „Антрацит“, където стената на душа в банята е като продължение на пода. Използвахме същите плочки, които се качват нагоре по стената. Контрастът се получи чудесно, благодарение на двете стени в черно и бяло в съседство.

Акцент има в зоната на душа в „Малка къща край морето“. Геометричните плочки в успокояващ тюркоазен цвят създават морско настроение.

Не спирайте да търсите вдъхновение, бъдете смели и експериментирайте, за да създадете невероятни акцентни стени в дома си. Важно е те да отразяват вашите лични предпочитания и стил, защото домът е отражение на самите вас!


Търсите идеи за акцентни стени, които да преобразят някоя от стаите в дома ви?Целта на акцентната ст