Шаби шик стил у дома

11/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.4 от общо 43 гласа
11/01/2015
Тагове:
Шаби шик стил у дома

Шаби шик представлява тенденция в интериорния дизайн, пресъздаваща духа на отминалите времена. Това е романтичен стил, създаващ спокойна, интимна атмосфера. Преобладават нежни пастелени нюанси – бяло, шампанско, бежово, бледо зелено, синьо, розово.

В типичния шаби шик стил стаите са декорирани с много аксесоари. Те често са ръчно изработени или поне добре имитират ръчна изработка. Ако решите да декорирате дома си или някоя стая в този стил, проверете в мазето, може да откриете неподозирани съкровища от миналото, ако пък не намерите нищо, потърсете антикварен магазин, ще се изненадате какви невероятни ретро аксеосари биха могли да украсят дома ви.

В текстила задължително присъстват цветя, а материите са меки. Типичен елемент е кристалния полилей, а може да поставите и абажур на рози.

Мебелите са от дърво, изглеждат износени, изтъркани, с ожулени ръбове. Старият скрин или масичка ще свършат чудесна работа. Може да ги пребоядисате, но не ги правете като нови.

За кухнята са подходящи прибори със щампи на рози и дантелени карета.

Флоралните мотиви присъстват и по стените. Най-предпочитаните цветя за тапетите отново са рози. Често се срещат и раетата. Преобладават млечно бяло, ментово зелено, нежно розово.

Ако не разполагате с подходящи мебели и не искате да купувате нови, има техники за състаряване повърхността на мебелите с цел придаването на винтидж излъчване. Може да се направи чрез нанасяне на няколко слоя боя и частично изтриване, както има и специални техники с восък и самонапукващ се лак.

Подовите настилки са най-често от дъвро, често се среща поизбелял персийски килим.

Ако не искате да променяте коренно дома си в типичния шаби шик стил, може да запазите модерния интериор и само да добави някои винтидж аксесоари за по-романтична атмосфера. Дори и само с няколко декоративни елемента ще освежите помещението и ще внесете една различна обстановка.


Шаби шик представлява тенденция в интериорния дизайн, пресъздаваща духа на отминалите времена. Това