Рустикалният стил у дома – пътуване назад във времето

22/11/2016, 01:30:15
Оценка 4.6 от общо 67 гласа
22/11/2016
Тагове:
Рустикалният стил у дома – пътуване назад във времето

Понятието „рустик“ произлиза от древен Рим. Рустикалният стил е бил част от архитектурата на Римската империя, а по – късно и на Средновековните замъци. Така се е наричала грубата каменна облицовка на сградите, чиято цел е била да излъчва масивност и сила.

Интериорният дизайн в рустик стил се характеризира с използването на естествени материали, най – вече натурално дърво и камък. Може да се приложи навсякъде, но най – удачно е използването му в извънградски къщи, планински вили и класически домове в Средиземноморски стил.

Интериорът в рустикален стил изглежда груб, но в същото време изискан и много уютен.

Тъй като се залага основно на тъмни цветове, рустика е по – подходящ за големи помещения.

Всекидневна в рустикален стил

Дървото е неизменна част от всекидневната в рустик стил. То присъства в цялостното обзавеждане. Както подът, така и мебелите най – често са от сурово необработено дърво. Камината е задължителен елемент в хола, обзаведен в рустикален стил. Най – често е с каменна облицовка. Традиционните цветове са кафяво, бежово, бяло, черно, тъмно червено. Подът може да бъде застлан с тежък килим. Мебелите обикновено са масивни, а сувенирите са от дърво, камък, ковано желязо.

Спалня в рустикален стил

Спалните в рустик стил са особено очарователни. Те излъчват спокойствие, уют, интимност и предразполагат към пълноценна почивка. Тук отново преобладава естественото дърво, животински кожи, мебели и аксесоари от ковано желязо. Много често в спалнята е разположена камина, която придава допълнителна топлина и комфорт. Сувенирите са представени от газови лампи, естествени кожи, трофеи, ретро полилеи, пухкави декоративни възглавнички.

Кухня в рустикален стил

Античността е традиционна черта на рустик кухнята. Както и в другите помещения, тук мебелите също са от масивна дървесина, естествен камък, желязо и груби елементи. Обработката на материалите е минимална, тъй като целта е да се запази естествената им красота. На стената вместо тапети и боя има груба мазилка, каменна или тухлена облицовка. Декорациите са сведени до минимум, целта е опростена и естествена визия.

Баня в рустикален стил

Банята в рустикален стил е подходяща за селска къща, планинска хижа, но може да се срещне и в модерни градски жилища. Тя създава невероятна атмосфера, подходяща за релакс и наподобява мини СПА център у дома. Освен сурово дърво и камък в рустик банята често срещан материал е мрамора. Той допълва усещането за изисканост и лукс.

Детска стая в рустикален стил

Рустик стила подхожда и на детската стая, макар на пръв поглед това да е нетрадиционна идея. Ако живеете в къща и разполагате с таванско помещение, то може да бъде превърнато в чудесна детска стая. За да придадете рустик излъчване на детската стая наблегнете на ръчно изработените декорации, винтидж мебели, ретро аксесоари. 


Понятието „рустик“ произлиза от древен Рим. Рустикалният стил е бил част от архитектурат