Лилави нотки в декора

17/01/2015, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 51 гласа
17/01/2015
Тагове:
Лилави нотки в декора

Лилавият цвят се свързва с лукс и аристократизъм, наричан е още „кралски цвят”.  В зависимост от избрания нюанс, той може да бъде загадъчен, романтичен, нежен или дързък. Почитателите на лилавия цвят най – често са творчески натури или мечтатели, хора искащи да внесат в декора нотка екзотика, загадъчност.

Лилавото може да бъде много ефектен фин акцент в интериора, ако не се прекалява с него.

Само няколко аксесоара в лилаво могат да направят чудеса с интериора, да внесат цвят и настроение, да освежат атмосферата.

Различните нюанси на лилавото носят различно послание и имат различно въздействие върху хората.

На кухнята и трапезарията подхождат ярки нюанси на лилавото – пурпурно, гроздово, студени винени тонове, тъмно виолетово.

Всекидневната може да бъде декорирана с почти всички нюанси на лилавото – от нежно бледо лилаво, гроздов оттенък, цикламено, патладжан до най – тъмните студени лилави тонове.

На спалнята подхожат нежни пастелени тонове, както и синеещи нюанси, синя слива.

За детската стая подходящи са лавандулови оттенъци, светли и весели тонове, особено добре се съчетават с розово или шампанско.

В банята е подходящо да включите лилави тонове само ако е по – голяма и достатъчно добре осветена, в противен случай, лилавото може да я направи да изглежда още по – малка. Ако все пак решите да го включите използвайте го пестеливо в светли нюанси – люляк, лавандула. Същото важи и за коридора.

Поставено като акцент лилавото най – често намира мястото си на декоративни възглавнички, дамаски, килими, пердета, тапицерия на мебелите.

Смята се, че лилавото стимулира въображението и творчеството у децата, заради което често е избирано за основен цвят в детската стая.

Лилавият цвят е подходящ също така и за работния кът тъй като подобрява концентрацията, успокоява нервната система и намалява стреса.

Много приятни са съчетанията на различни нюанси на лилавото, които се преливат и се допълват взаимно.

Лилавия цвят предлага много възможности за комбинация с други цветове, декоративни елементи в лилаво подхождат на почти всеки интериор.

За модерна изчистена визия може да се съчетае с черно и бяло. Много изискана и елегантна е комбинацията между лилаво и сребристо. В детската стая си подхожда с розово, жълто, зелено, бяло, бежово.

Съчетанието на лилаво с неутрален цвят (например бежов) е нежна и хармонична комбинация, подходяща за всяко помещение.

Лилаво и сиво също е изискана и стилна комбинация, носеща усещане за лукс и комфорт.


Лилавият цвят се свързва с лукс и аристократизъм, наричан е още „кралски цвят”.  В